Van Byrkjelo via Gletsjermuseum naar Vik

22 juni, zondag   Dag 17


Gletsjermuseum


Een gletsjer ontstaat door sneeuw die tijdens de zomers niet weg smelt maar in de loop van meerdere jaren is samengedrukt en langzaam tot gletsjerijs is omgevormd.  Zo lezen en leren we in het Noors Gletsjermuseum in Fjaerland.

In het museum bekijken we een indrukwekkende film over de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. We lezen er waarom het ijs blauw toont en het gletsjerwater groen en nog veel meer wetenswaardigs over ijs, over het klimaat en over energieopwekking via de gletsjer.  Kortom, een interessant museum, waar we op deze bewolkte dag heel wat tijd doorbrengen.

Via lange tunnels voert onze route ons verder naar het Sognefjord. 
Solvorn

Houten huisjes in Solvorn Noorwegen
Solvorn

Helaas is het te laat om over te varen en het staafkerkje van Urnes te bekijken; het blijft bij de vriendelijke houten huisjes in Solvorn.  Via de 55 rijden we verder westwaarts langs het brede fjord naar  Hella om daar over te varen naar Vangnes.

Een plaatsje voor de nacht vinden we op een camping langs het fjord.
Noorwegen uitzicht bij camping Tveit in Vik i Sogn
Uitzicht vanuit de camper op Camping Tveit in Vik i Sogn

Alternatief: Je kunt er ook voor kiezen om vanaf Skei de E13 westwaarts te blijven volgen en in Moskog linksaf de 13 te nemen. Ook een toeristische route. Je komt dan in Balestrand en kunt daar de veerboot nemen naar Vangnes.  Via deze route mis je het gletsjermuseum en de vele tunnels tussen Skei en Sogndal. 

Gereden: 151 kilometer
Overnacht: Tveitcamping aan RV 13 in Vik i Sogn

Weer: Gehele dag bewolkt, ca. 13 graden.