Via staafkerken naar Oslo

10 juni, dinsdag     Dag 5

De lucht van goed geconserveerd hout is onmiskenbaar, als we deze morgen bij het eeuwenoude staafkerkje van Eidsborg staan.  Het schilderachtige kerkje ligt zo’n 5 kilometer ten noorden van Dalen en we zijn er met de camper gekomen via een steile weg vol haarspeldbochten. In de omgeving is verder geen bebouwing maar rond het kerkje ligt een goed onderhouden kerkhof. Die overledenen moeten dus via dezelfde haarspeldbochten naar boven worden gebracht! 

Staafkerkje in Eidsborg

Tussen de 11e en 13e eeuw zijn er honderden staafkerken in Noorwegen gebouwd; ze horen bij het cultureel erfgoed.  Slechts 28 daarvan hebben de tand des tijds doorstaan en die vormen - samen met de fjorden - de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen.
De grootste is die van Heddal, ook wel de kathedraal onder de staafkerken genoemd.  Net als die in Eidsborg is ook deze staafkerk helemaal van hout gemaakt. Beide verkeren nog in een uitstekende staat. De vrouwelijke gids in Heddal vertelt ons, dat dit komt, omdat eeuwen geleden naaldbomen werden getopt, zodat die begonnen te ‘tranen’.  De bomen werden zo jarenlang geïmpregneerd door hun eigen hars, alvorens ze werden gekapt.  Daarnaast zullen eeuwenlange teerbeurten zeker ook hebben geholpen om het hout goed te houden. 

Noorwegen staafkerk Heddal
Staafkerk in Heddal

De twee staafkerken markeren vandaag onze tocht oostwaarts door de Telemarken. Langs een andere weg rijden we de 100 kilometer die we gisteren naar het Westen gingen nu weer terug naar het Oosten. En weer voert de smalle, slingerende weg ons door adembenemende kalenderplaten.
Na de kerk in Heddal rijden we nog 90 kilometer verder oostwaarts, naar Oslo.
Daar vinden we rond half zes een plaatsje tussen andere campers bij de jachthaven.

Noorwegen camperplaats Oslo
Zicht vanuit de camper op de camperplaats in Oslo

Noorwegen bij de camper op camperplaats Oslo
Buiten eten aan de havenkant

Gereden:  214 kilometer

Overnacht: Camperplaats aan jachthaven, parking Sjolyst.campercontact.sitenr. 10099
N 59.92051,  E 10.67554 

Weer: Zonnig, begonnen met strakblauwe hemel, later wat bewolkt, ca. 24 graden.