Met de camper in Oslo


Operagebouw Oslo

Als een soort ijsberg schittert het witte operagebouw in het water van de haven in Oslo. Net als de andere toeristen beklimmen ook wij het schuin oplopende dak. Van binnen is het gebouw al even mooi en bijzonder met zijn grote glazen wand en de uit duizenden houten blokjes opgetrokken omkadering van de podiumzalen. 

Oslo Operagebouw
Bij het Operagebouw 


Op het dak

Oslo Operagebouw
Als een soort hoekige ijsberg rijst het operagebouw uit het water. 

Stadhuis Oslo

Behalve het Operagebouw bekijken we vandaag ook het Stadhuis. Een bezoek waard is hier de enorme hal.  Deze is versierd met grote wandschilderingen, die allerlei gebeurtenissen uit de Noorse geschiedenis verbeelden.  In deze bijzondere ambiance  wordt jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Buiten is de centrale toegang versierd met  grote gekleurde houtsnijwerken, die verwijzen naar Noorse mythen en sagen. 
Oslo Stadhuis grote zaal
Enorme wandschilderingen sieren de grote zaal in het Stadhuis. 


Oslo Stadhuis wandschildering
Deel van een wandschildering. 


Oslo stadhuis wandschldering


Oslo stadhuis houten relief
Houten reliefs leiden naar de ingang


Oslo stadhuis
Oslo Stadhuis

Vigelandpark

Oslo kent vele aantrekkelijke musea: o.a. Munch, het Vikingmuseum en het Kon-Tiki museum. Zeker het Vikingmuseum achten we een bezoek waard. De Vikingschepen in dit museum zijn nog vrijwel helemaal intact, net als bijvoorbeeld met metaal en houtsnijwerk versierde tonnen.  Hoe interessant ook, lokt het mooie weer niet tot museumbezoek. In plaats daarvan rijden we met tram 12 naar het Vigelandpark. In dit park met zijn Jugendstil-omheining staan tientallen beelden van de beeldhouwer Vigeland. Hij beeldde de mens in al zijn levensfasen uit. 
Noorwegen Oslo Vigelandpark


Noorwegen beelden in Vigelandpark


Oslo Vigelandpark


Noorwegen obelisk in Vigelandpark in Oslo
Vigelandpark grote obelisk
Meesterwerk en blikvanger in het park is de grote obelisk, waarbij Vigeland samen met enige assistenten  in 14 jaar tijd tientallen menselijke figuren  uit een grote steen hakte.  Het aardige is dat de Noren het park verder gebruiken om te spelen, te luieren en te picknicken.

De dag krijgt nog een speciaal tintje door de  lange erehaag, die over bijna de hele lengte van de Karl Johansgate tot aan het Koninklijk paleis staat opgesteld. Het blijkt een eerbetoon aan Angela Merkel, die vandaag de Noorse hoofdstad bezoekt. We zien haar er in een paar minuten tijd in haar auto langs zoeven. Die Karl Johansgate is de belangrijkste straat in Oslo en loopt van het koninklijk paleis helemaal door naar het Centraal Station. 
Oslo koninklijk paleis
Koninklijk paleis

Nog meer over Oslo lezen? 

  • Marcella Molenaar schreef er een uitgebreid artikel over. 
  • Sandra van Stralend Schrijven was één dag met haar kinderen in Oslo en verzamelde heel veel informatie. 
 11 juni, woensdag   Dag 6 van rondreis door Noorwegen
Gereden: Met de camper 0 kilometer. Bus 151 of 32 brengt je van de camperplaats naar de stad.
Overnacht: Camperplaats parking Sjolyst bij de Jachthaven in Oslo. Campercontact  no 10099.
 Weer: Blauwe lucht met witte wolken, die soms voor de zon schuiven. Ca. 22 graden.