Overtocht en Telemarkenkanaal

Dag 3 en 4 

8 juni  

Overtocht

Het echte vakantiegevoel komt vandaag met de boottocht  naar Langesund in Zuid-Noorwegen.  Schuitje varen dus. Maar in plaats van ‘ theetje drinken’ genieten we van de buffetlunch met allerlei soorten zalm en garnalen. Ons schip, de Stavangerfjord van de Fjordline, is nog niet lang in de vaart en dat is te zien. Alles glimt en blinkt en wil het gevoel uitstralen van de oude lijnschepen naar Amerika. Er zijn diverse  zitjes, lounges, cafe’s, bars en restaurant en zonnedek met zicht-op-zee. 

De achterkant van de boot in rijden.


Lounge aan boord, inclusief boomWe amuseren ons dan ook best gedurende de vier uur durende overtocht over een spiegelgladde zee. Het aanleggen in de smalle baai is daarbij een kleine belevenis op zich.


Aankomst Langesund

Eenmaal ontscheept en onze wijn- en biervoorraad veilig door de douane, rijden we in een ruim uur naar de sluizen van Vrangfoss in het Telemarkenkanaal.  De rest van de middag brengen we daar buiten zittend in het zonnetje door.
Dat kanaal werd eind 19e eeuw het ‘ achtste wereldwonder’ genoemd. Honderden werklieden hebben zich eind 19eeeuw vijf jaar lang met vuur en buskruit een weg gehakt door rotsen en bergen. Het kanaal is 108 kilometer lang en verbindt via een aaneenschakeling van rivieren, lange meren en sluizen Skien en Dalen over een hoogte van 72 meter. Om dat hoogteverschil te overbruggen zijn 18 sluizen nodig. Die bij Vrangfoss  zijn de spectaculairste en tellen maar liefst vijf sluiskolken achter elkaar.  


Een schip gaat in iedere kolk een stukje omhoog en vaart dan door naar de volgende kolk. Om de vijf sluiskolken te passeren kost zo’n drie kwartier, want alle deuren worden nog met de hand bediend.  En dan te bedenken dat het kanaal destijds deel uitmaakte van de snelste route van Oslo naar Bergen!

Gereden: 56 kilometer
Overnacht: bij de sluizen van Vrangfoss
Weer: zonnig, licht bewolkt, ca. 20 graden


9 juni, Tweede Pinksterdag


Varen door TelemarkenkanaalOm het sluizenspektakel niet alleen van bovenaf maar ook echt in de sluis mee te maken, gaan we een stukje varen. In Ulefoss, 5 kilometer terug, stappen we op de sluis aan boord van de  klassieke m.s.Victoria, een schoonheid uit 1882 en varen onder een strakblauwe hemel op deze mooie Pinksterdag mee tot LundeSluisdeuren worden met de hand bediend.


Spiegelend meer

Het is een stukje oude kanaalroute van ruim 10 kilometer, waarbij we maar liefst negen sluiskolken passeren. De potige sluiswachters rijden steeds voor ons uit en bedienen dan ter plekke handmatig de oude houten sluisdeuren. Een mooie tocht door het kanaal en over de aangrenzende meren. De bus brengt ons terug naar Ulefoss.

Informatie over prijzen en vertrektijden op www.visitelemark.com

Met de camper rijden we door naar Dalen, midden in de Telemarken. De route voert ons over smalle wegen langs bergmeren en over bergen en door dalen. Het landschap is tegelijkertijd lieflijk en majestueus. Er zijn welige weiden, her en der romantische houten huizen maar bovenal de bergen, die langs de oevers van de meren oprijzen en zich in het gladde water spiegelen. 

Noorwegen Telemarkenkanaal

Snel gaat het allemaal niet; we doen zo’n 2,5 uur over de circa 100 kilometer. In Dalen  glippen we even binnen in het Dalen Hotel, een geel houten sprookjeskasteel met balustrades, balkonnetjes en torentjes. Binnen imponeert een prachtige lobby met een gekleurd glazen dak. 

Noorwegen, hotel Dalen
Hier hebben koningen en keizers gelogeerd, vooral in de tijd dat het Telemarkenkanaal een belangrijke verbinding was.  En nog ademt het grandeur en rijkdom uit. Wij wagen ons er niet aan en vinden een plaatsje op de nabij gelegen camping.  

Gereden: 117 kilometer
Overnacht: Buoy Camping in Dalen. www.buoycamping.com(Nederlandse eigenaar)
Buøy Camping 3880 Dalen
Weer: prachtig, zonnig, onbewolkt, ca. 23 graden