Laatste dagen in Servie

Dag 12 en 13   2  en 3 juni   

Deze dagen houden we anderhalve rust-, was- en leesdag. Maar niet voordat we nog 48 kilometer naar het zuiden zijn gereden, naar camping Enigma bij Vranje. Een kleine, nieuwe camping, een paar kilometer van de hoofdweg, gelegen in een rustige omgeving. Wat ons betreft als stop op de weg naar of van Macedonië een betere keus dan de stop bij Motel Predejane. Hoewel je bij die laatste na een lange rijdag wel lekker op het terras wat kunt eten en drinken, spreekt de rust en de hartelijkheid bij Enigma ons toch meer aan. Bovendien is hier zelfs een zwembad! 
Het zijn onze laatste dagen in Servië; morgen trekken we door naar Macedonië.

Terugblik

We vonden het een mooi land, zeker ten zuiden van Valjevo. Beboste bergen, afgewisseld met vruchtbare valleien, gestoffeerd met slaperige dorpjes.  

De mensen die we hebben ontmoet waren steeds vriendelijk, hartelijk en vaak uiterst behulpzaam om ons de weg te wijzen of te helpen. Nergens hebben we een deprimerende Oost-Bloksfeer aangetroffen. Integendeel bijna. Hoewel het land misschien wel twintig of dertig jaar achter loopt (maar hoe hadden wij het in de zeventiger of tachtiger jaren), is onze indruk dat veel mensen hun best doen er iets van te maken. In de winkels is alles te koop, tuinen worden versierd met bloemen en de kleren zijn schoon en heel. Maar de tractoren in de landbouw zijn klein, oud en simpel en soms gaat het hooi nog met hooivorken op een wagen of wordt het in hooischelven opgetast.  En naast ook best wel nieuwere auto’s, zien we hier nog regelmatig de Fiat 128 rondrijden, waarin onze vader half zeventiger jaren reed.
Het toerisme staat in de kinderschoenen. De campings zijn eenvoudig en niet talrijk maar iets eten of een biertje drinken is goedkoop. Misschien is Servie nog niet zo geschikt voor een langere vakantie maar deze week hebben wij zeker plezierig gevonden.  

Gereden: 49 kilometer
Weer: Blauwe lucht, zonnig en warm


                                                                                         Ga verder in Macedonië