Van Ptuj naar Belgrado

Dag 4/5  25 en 26 mei

     Servie

“Deze?”vraagt de vriendelijke oude baas in het restaurant van camping/annex ezelboerderij Zasavica bij Sremska Mitrovica in West-Servië. Althans, die vraag begrijpen wij als hij een plastic 3-liter fles (waarin in Nederland zonnebloemolie wordt verkocht) omhoog houdt. We knikken en krijgen een glas witte wijn ingeschonken. De communicatie verloopt met handen en voeten en een enkel woord Duits of Engels.

Dat wordt anders als later de baas arriveert. In goed Engels vertelt hij hoe zijn vader 17 jaar geleden gegrepen wed door het natuurgebiedje met allerlei flora en fauna. Vader wist het op een lijst van beschermde natuurgebieden te krijgen. In de loop der jaren zijn er een een boerderij met ezels, een restaurant en een camping gevestigd. De ezels leveren ezelinnenmelk, waar een bijzondere kaas van wordt gemaakt. Het geheel heeft ook een educatieve functie en trekt schoolklassen en toeristen. Voor groepen organiseert men rondvaarten door het gebied, dat sprekend op de Biesbosch lijkt, compleet met uitgezette bevers. Voor ons tweeën blijft de boot aan de kant liggen.Niet de Biesbosch maar natuurgebied Zasavica
P1060897 (Small)P1060903 (Small)P1060910 (Small)


Tussen de buien door maken we een wandelingetje over het terrein, beklimmen de uitzichttoren en bewonderen we het ooievaarsnest.

De camping ligt niet ver van Sremska Mitrovica en die plaats was ooit een van de vier hoofdsteden van het Romeinse Rijk. Er zijn nog een paar overblijfselen van te zien. Ook die zien we tussen de buien door. We weten niet goed wie we moeten geloven:  de Serviër, die vertelde dat het al vier weken regende of de campingbaas, die ons bezwoer dat het een week eerder meer dan 30 graden was. We neigen naar de eerste! 


Muurschildering verijst naar Romeins verleden

Romeinse resten

We zijn hier gekomen na een rijdag van Ptuj in Slovenië, door Noord-Kroatië. Een slaapverwekkende tocht door een vlak en saai landschap. Bovendien is het de gehele dag grijs, grauw en nat. 
Rond Zagreb is wel te merken dat Kroatië zijn best doet om Westers te zijn. Ten Noorden van die stad passeren we een Amerikaans aandoend outletcenter en wat later een enorm winkelcentrum met Westerse ketens als Zara, H&M en C&A.

Dat beeld is drastisch anders als we eenmaal de grens met Servië over zijn. De oorspronkelijke snelweg van betonplaten heeft weliswaar een asfaltlaagje gekregen maar dengt-dengt nog steeds als vroeger. Eenmaal van de snelweg af, zijn de wegen wel heel maar lijken toch erg veel op een lappendeken. En ook de huizen tonen een duidelijk lager welvaartsniveau dan in de Westelijker landen.
Dinsdagmiddag rijden we door naar Belgrado
Gereden: Afstand Ptuj-Zasavica: 421 kilometer
Overnacht: camping-zasavica in Sremska Mitrovica  campercontact 18471

Gereden: Afstand Zasavica-Belgrado-Zemun: 82 kilometer

Overnacht:  camping Dunav in Zemun, Belgradocampercontact nr. 15236

Geen opmerkingen:

Een reactie posten