Belgrado per camper

Servie – Belgrado

We zijn de laatste dagen gewend geraakt aan grijs en grauw weer, waarbij de kletterende plensbuien zich afwisselen met zeurende druilregens. Dat weer weerhoudt ons dus niet om - gewapend met paraplu's – het 800 meter lange weggetje van camping Dunav in voorstad Zemun af te lopen naar de hoofdweg om daar bus 704 of 706 te nemen naar het eindpunt in Belgrado-centrum. 


Dag 6    27 mei

Veel speciale gebouwen kent de stad niet, mede omdat deze door de eeuwen heen speelbal is geweest van Ottomanen en Habsburgers. Bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en later de Balkanoorlog deden de stad ook geen goed.  Al met al is Belgrado in de geschiedenis van Europa de stad die het vaakst is gebombardeerd.  Nu is het misschien wel de stad met de grootste contrasten. Her en der zijn er nog wel wat oude, pompeuze gebouwen te zien en daarnaast doet de stad vooral zijn best om bijdetijds, Westers en modern te zijn.  We zien diverse architectonisch mooie en moderne kantoorgebouwen, maar ook afgrijselijke, met betonplaten beklede woonkazernes.  

Belangrijkste bezienswaardigheid is het fort, hoog boven de stad, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het samen gaan van de rivieren Sava en Donau. 
Belgrado - fort
Het fort toren hoog boven de rivier uit

Belgrado. Sava en Donau komen samen
Sava en Donau komen samen


Belgrado, uitzicht vanaf fort op Donau
Op de boten aan de overkant van de rivier zijn in de zomer discotheken en dergelijke gevestigd. 


Wandeltocht met gids

http://www.belgradewalkingtours.com  en  http://belgradefreetour.com/  organiseren wandeltochten met gids door de stad. Een jonge studente van de laatstgenoemde organisatie leidt ons en vier anderen door het centrum.  Ze vertelt onder meer dat Servische kinderen zowel het gewone als het Cyrillische schrift leren en ook dat inwoners uit de verschillende landen uit het voormalige Joegoslavië eigenlijk dezelfde taal spreken en elkaars dialect kunnen verstaan. Ook horen we het nodige over de turbulente geschiedenis van deze unieke stad.  Behalve het fort laat ze vooral de uitgaanswijken zien en een markt en vertelt ze daar over. 
Het wordt ons wel duidelijk dat de stad een hip en gezellig uitgaansleven kent, wat heel wat jonge toeristen aan trekt. Vooral de boten in de Donau, waarop cafés en discotheken zijn gevestigd,  zijn daarbij populair.
Belgrado, uitgaanswijk Skaderlija
Uitgaanswijk Skaderlija

Belgrado - achter de markt

Belgrado, wandeltocht met gids
Gids voert ons door de hippe wijk van Belgrado

Belgrado markt
Markt

Belgrado uitgaansstraat Silicon Valley
In uitgaansstraat Silicon Valley
Kerken als de Markus-kerk en de St.Sava basiliek liggen helaas niet op de gevolgde wandelroute.
We hebben echter geen zin meer om de route naar deze plaatsen na de tour nog op te zoeken en rijden met de bus weer terug naar de camping.


Nog wat tips voor Belgrado? Sandra van Stralend Schrijven was er heel kort, zag weer andere dingen dan wij  en schreef er een blog over. Zij schrijft in een apart blog ook over de mogelijkheden om in Belgrado te fietsen onder leiding van een Nederlander. 


Gereden met de camper: 0 kilometer
Overnacht: camping Dunav in Zemun, Belgrado   campercontact nr 15236
Weer: regenachtig


Geen opmerkingen:

Een reactie posten