Tsjechië: kuren in Karlovy Vary

Camperreis Tsjechië 2 en 3 oktober       Dag 20 en 21

We rijden met de camper van Praag naar Karlovy Vary, oftewel Karlstadt. 


Het is een rit van zo’n 135 kilometer, die na 35 kilometer autosnelweg verder over een zeer drukke tweebaansweg voert. Er is best veel vrachtverkeer en tegenliggers komen soms via ijzingwekkende inhaalmanoeuvres angstig dichtbij. 

Maar we komen veilig in Karlovy Vary en vinden weer een plekje op een kleine camping achter het woonhuis van Theodor Holuska. www.minicamping.mypage.cz. Te vinden aan de Plzenska 1477. N 50.22028, O 12.83694.
Kamperen in de achtertuin

Bus 6 brengt je in 5 haltes van de camping bij het busstation in de stad. Overstappen op bus 2, die zijn eindstation vlakbij de Colonnades in de oude stad heeft.
Bij het busstation oversteken naar de voetgangersstaat en verderop linksaf slaan en het water volgen tot in het park kan ook. In een kwartiertje sta je in het centrum.  

Karlovy Vary


Karlovy Vary is al eeuwenlang een badplaats, waar de mensen kwamen om te baden en het heilzame water te drinken. Vooral rond 1900 was de plaats populair om te kuren, als middel tegen allerlei kwalen. Gezien de vele fraaie hotels en kuurgebouwen een bezigheid, die vooral aan welgestelden was voorbehouden.  

Colonnade met warme bronnen

Oud geld en nieuwe rijken

Tegenwoordig ademt de stad een sfeer van een mengeling van oud geld en nouveau riche. Waarbij de nieuwe rijken dan vooral Russen zijn. Behalve in het Tsjechisch en Duits zijn opschriften in de winkels vaak ook in het Russisch, een fenomeen dat we nergens anders in Tsjechië zijn tegen gekomen. Opschriften in winkels, ook in het Russisch

Houten colonnade


Hotel Pipp

Rijden in een koetje

Parkcolonnade

De kuurgasten verblijven in zo’n fraai hotel en ondergaan een behandelprogramma van baden, massages en drinken van het warme, ijzerhoudende water, dat uit de bronnen komt. Tussendoor hebben ze vast veel tijd over en die brengen ze kennelijk door met shoppen, want de stad kent een hele rij zeer fraaie – en zeer dure – winkels. Met bloemen versierde koetsjes, waarin je je kunt laten rondrijden maken de sfeer van luxe verwennerij compleet.

Drinken uit de bron

Gewone stervelingen hoeven echter niet te wanhopen, want bij de verschillende colonnades komen de bronnen gewoon aan de oppervlakte. Aan stalletjes kun je een soort plat drinkbekertje met tuit kopen, waarin je het water gewoon gratis kunt opvangen en via het tuitje kunt drinken. Het smaakt vooral naar ijzer, kunnen we melden.
Rechtstreks drinken uit de bron


De verschillende colonnades, waarin de kuurgasten kunnen wandelen en verpozen, zijn natuurlijk prachtig.
Al met al een leuke ervaring waarbij we aan een halve dag wel voldoende hebben.

Loket

De volgende dag rijden we nog even naar Loket, een plaatsje 11 kilometer ten zuidwesten van Karlovy Vary. Het plaatsje ligt schilderachtig in een bocht van de rivier de Ohre. Er is een robuust kasteel en een aardig stadsplein. Goethe kwam hier regelmatig een glas drinken, zo leert een plaquette. Wij houden het bij koffie, voor we zo’n 80 kilometer verder rijden naar het Noorden. 

We hebben Tsjechië met de klok mee bijna helemaal rond gereden en steken de grens met Duitsland weer over om nog een paar dagen van het mooie weer te genieten in het Ertsgebergte.

Vanuit het Ertsgebergte kun je ook op zoek naar de mooie, authentieke kerstversiering van hout of de glazen kerstversiering in Lauscha. Wij gingen dus kerstversiering zoeken in oost-duitsland. . 


Overnacht:

  •         kleine camping achter het woonhuis van Theodor Holuska in Karlovy Vary. www.minicamping.mypage.cz.  Te vinden aan de Plzenska 1477.  N 50.22028, O 12.83694.
  • Campingplatz  Lindenau, Am Forstteich 2 in Schneeberg www.campingplatz-lindenau.de N 50.59339 O 12.59999

Geen opmerkingen:

Een reactie posten