Sherry en paarden in Jerez de la Frontera
Na ons dagje rust aan de kust van de Atlantische Oceaan trekken we weer door. We laten de zee achter ons en rijden met de camper richting Jerez de la Frontera. We houden de N 340 aan en stoppen bij Vejer de la Frontera.
27 en 28 mei Dag 29 en 30
Leuke witte schuimtaart: Vejer de la Frontera
Het dorp Vejer de la Frontera geldt als een van de mooiste witte dorpen in Andalusië en lijkt vanaf de weg als een soort schuimende suikertaart tegen de berg geplakt.Komende vanuit Tarifa houden we de eerste en beste (witte) richtingaanwijzer naar Vejer en Barbate aan, vervolgens afslag Vejer. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Ook dit blijkt weer een smal en steil weggetje, dat met hellingen van 10 en 11% naar het hoog gelegen plaatsje voert. Eenmaal boven lijkt het onmogelijk om met camper je weg door het stadje te vinden dus dalen we weer af tot halverwege, parkeren de camper in een wijde bocht en lopen dan – al puffend – naar boven.
Achteraf had dit allemaal niet zo gemoeten. Als je op de N340 doorrijdt tot afslag 36 kom je (aangegeven met blauwe richtingborden) op een goed berijdbare rondweg, die je zo naar parkeerplaatsen aan de rand van het stadje lijdt. Maar ja, weet alles maar eens vooruit . .Vejer is een leuke plaats. We lopen de wandeling, zoals in ons kleine ANWB-gidsje beschreven en komen via oude poorten in de ommuurde oude stad. Het wordt weer een route van straatjes, steegjes en trappetjes langs wit gekalkte huizen met veelal platte daken. Er zijn doorkijkjes met zicht op andere delen van de stad en soms zie je de zee in de verte. Het leukst en meest fotogeniek is het Plaza de Espana met zijn met azulejos beklede fonteinen.
Jerez de la Frontera, niet campervriendelijk
Vanaf Vejer rijden we door naar Jerez de la Frontera, stad van sherry, paarden en flamenco.De stad is niet vriendelijk voor campers. We vinden er noch een camperplaats, noch een camping. We parkeren de camper uiteindelijk in een straat met allerlei bedrijven: de Calle de Cuatro Caminos en dat blijkt niet ver lopen te zijn van de bodega van het sherrymerk Tio Pepe oftewel Gonzalez Byass (Calle Manuel Maria Gonzalez).
Sherry-bodega
Tijdens de rondleiding leren we van de Duitstalige gids dat het bedrijf Gonzalez Byass van het sherrymerk Tio Pepe nog steeds in handen is van de familie Gonzalez en zijn eigen druiven teelt voor de productie van de diverse sherry’s en brandy’s. Ook horen we dat een sherry-bodega geen dranklokaal is maar een opslagplaats voor vaten sherry.Het is een aardige rondleiding met een rondrit in een treintje over het immense terrein , een film, een kijkje in de opslagkelders met rijen vaten en, een uitleg over de productie. We leren dat de wijnvaten drie hoog liggen opgestapeld en dat na een rijpingsperiode een deel van het onderste vat wordt gebotteld, waarna het vat wordt bijgevuld uit het daarboven liggende en dat weer uit het bovenste.. Het proces levert een drank met een constante kwaliteit en smaak op. Tenslotte mogen we twee soorten (koud geserveerde) sherry proeven.
We wandelen nog door de elegante binnenstad van Jerez en kijken kort bij de immense kathedraal. Het Alcazar is maar liefst vier weken gesloten in de aanloop naar een grote wijnbeurs, begin juni.
Zicht op de kathedraal |
Voorgevel van de kathedraal in Jerez |
Dat Jerez ook een naam heeft hoog te houden op het gebied van flamenco, zien we terug in een fraaie winkel met flamencojurken in allerlei kleuren en stijlen. En zeker niet alleen de bekende stippenjurken!
Winkel vol flamenco-jurken |
Paarden
Wat betreft paarden heeft Jerez een beroemde rijschool, de Real Esucuela Andaluza de Arte Ecuestre, niet ver van de bodega van sherrymerk Sandeman. ’s Morgens kun je er trainingen bijwonen en op donderdag zelfs een echte demonstratie. Wij zijn er echter op vrijdagmiddag en helaas is deze Koninklijke Rijschool op zaterdag gesloten.Toch hoeven we deze zaterdag de paarden niet te missen, want 6 kilometer ten zuiden van de stad, vlakbij El Portal, ligt de ooit door monniken gestarte stoeterij van Carthuizer paarden van het Andalusische ras, Yeguada de la Cartuja.
Stoeterij Yeguada de la Cartuja is juist (alleen) op zaterdag open. (GPS 36.614994 6.082724; even opletten, je mist de ingang gemakkelijk).Er zijn rondleidingen in het Spaans, Engels en Duits maar wij kunnen aansluiten bij de Nederlandse Marieke, die al jaren op de stoeterij werkt en deze zaterdagmorgen op enthousiaste wijze een groep van Kras-reizen rond leidt.
We leren hoe hier alles in het teken van paarden staat en dat de stoeterij zo’n 300 hengsten, merries en veulens heeft op het terrein van 365 hectare. Men fokt hier raszuivere paarden en traint ze ook.
De stoeterij heeft ook een collectie rijtuigen |
Demonstratie
De rondleiding wordt afgesloten met een demonstratie van een uur, waarbij de paarden in groepjes komen voor rijden en zich in draf of galop laten bewonderen. Spectaculair is de wilde rondrit van een koets met vier paarden en vertederend de groep dartele veulens, die na korte tijd wordt herenigd met de groep van hun moeders. Zonder aarzelen vindt binnen enige seconden iedere veulen zijn moeder weer!Al met al is dit twee uur durende bezoek zeker een aanrader.
Overnacht: In Jerez op aanraden van de Tourist Information op een mixparking in een woonwijk, niet ver van de Koninklijke rijschool: Parkeerterrein Urbanizacion La Union. N36, 41’44” W 6 8’14”. Geen voorzieningen, ’s avonds wat lawaaiig maar ’s nachts stil. Te doen voor een nachtje.
Op de stoeterij hoorden we van rondleider Jacco, dat nog al wat camperaars de camper parkeren op het parkeerterrein bij Ikea, aan de rand van de stad of op een van de terreinen van de andere winkels daar en dan met de bus naar de stad gaan.
Tips van anderen: camperplaats in Sanlucar de Barrameda (campercontact10733) en fietsen of met de bus naar Jerez. Of camping in puerto de santa maria las dunas bus stopt voor de deur.
Gereden deze twee dagen: 187 kilometer
Overnacht in El Rocio: camping La Aldea (Campercontact 6647) GPS: N 37.14226, W 6.48932
Geen opmerkingen:
Een reactie posten