Rondje IJsselmeer - Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Makkum

De laatste provincie van ons rondje IJsselmeer per camper is Friesland. Het leuke is dat we met deze laatste etappe weer vaak zicht op het water hebben en we dus weer echt met een rondje IJsselmeer bezig zijn. De eerste stop is


Lemmer

Je kunt in Lemmer gratis parkeren met een parkeerschijf en wij vinden gemakkelijk een plekje voor de camper op een groot terrein niet ver van het centrum. Het is druk in Lemmer deze zaterdag. Er is Zomermarkt en de terrassen zitten vol. Het plaatsje heeft de opgewekte gezelligheid van een echte watersportplaats. Het ligt er vol met jachten en jachtjes en het publiek slentert langs de kramen en de terrassen. Wij slenteren mee. 

Een bezoek aan het Wouda-gemaal stellen we uit tot de volgende dag. 


Eigenlijk zou dan een plaatsje op de camperplaats Jachthaven Tacozijl www.campercontact.com/no.20506een logische keuze zijn (tegenover de entree van het gemaal) maar de camperplaats ziet er op deze warme zaterdag heel vol uit en we hebben geen zin om op de warme stenen te staan. 
We rijden daarom door naar Wijckel en vinden daar een plekje op Vekabo Boerderijcamping De Tsjasker (www.campingdetjasker.nl). Een leuke boerencamping, waar we niet meer op het grote veld terecht kunnen maar een tentenplekje (zonder electra) krijgen toegewezen met zicht op het vrije veld). Een vrij plekje met een weids uitzicht, heerlijk. 

Woudagemaal 

Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het uit 1920 daterende gemaal doet nog altijd enkele malen per jaar dienst om het overtollige water uit de boezem naar het IJsselmeer te pompen. Het helpt zo nog altijd om te zorgen dat Friesland droge voeten houdt. 
In het bezoekerscentrum is het nodige te zien en te lezen over waterbeheer en stoommachines. 

Het leukste voor niet-technici is de film, waarin wordt vooruit gelopen op het 100-jarig bestaan van het gemaal en de nut en noodzaak van het gemaal bij hoog water duidelijk wordt. 

Daarna volgt een rondleiding door een enthousiaste vrijwilliger, die vertelt over het ontwerp en de bouw van het gemaal en een uiteenzetting geeft bij de stoomketels en de pompen. Voor machinisten en andere technici een eldorado maar ook voor niet-techneuten is het leuk en interessant om zo in het binnenste van dit imposante gemaal te komen We brengen er gemakkelijk 2,5 uur zoet. 


Woudagemaal buitenzijde
Woudagemaal


Woudagemaal bij Lemmer, ketelhuis
Imposante ketels in het Woudagemaal

Tip: Elke donderdagmiddag is het markt in Lemmer. Vanaf de tweede helft van juli zijn er op zaterdag de Zomermarkten. Rondom het skutsjezielen is er feestweek. Zie verder  www.hartvanlemmer.nl/evenementen-lemmer/

Stavoren (stad 5)

Onze volgende stop is Stavoren. Deze stad past niet alleen in ons rondje IJsselmeer/Zuiderzee maar is ook een van de Elf Steden in de Elfstedentocht, (die we iets later deze zomer rijden.) .
We rijden later deze zomer de Elfstedentocht per camper. De route langs Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, IJlst en Sloten staat in Elfstedentocht-per-camper. De steden Stavoren, Hindeloopen en Workum staan in het huidige verslag beschreven.

(omdat het Woudgemaal op zondag pas om 13.00 uur open gaat zijn we eerst naar Stavoren gereden en toen weer terug naar Lemmer). 


De aardige campingmevrouw zei het al: Stavoren is niet zo heel interessant, behalve dan het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren. 
We moeten haar gelijk geven. We komen in Stavoren via een route langs frisse Friese plaatsjes als Nijemirdum, Oudemirdum en volgen dan zo veel mogelijk de dijk naar Mirns, Laexum en Scharl


We parkeren in Stavoren net voor de sluis, Daarvandaan is het een vijf minuten lopen naar het centrum. 

We wandelen over de dijk, met links zicht op het water en rechts onder ons de tuinen van de huizen in de hoofdstraat. 

zicht op Stavoren
Zicht op Stavoren


Bij de haven vinden we het kleine beeldje van het Vrouwtje. 

Stavoren, haven met Vrouwtje
Stavoren, haven met Vrouwtje

De legende over deze rijke weduwe staat er bij beschreven. En zo lezen we over de woedende weduwe, die een lading goed graan verachtte en buiten boord liet kieperen. Door die daad verzandde niet alleen de haven van Stavoren maar raakte de schatrijke weduwe ook haar hele fortuin kwijt. Zie Sage over Vrouwtje van Stavoren voor een uitgebreide versie van het verhaal. 

We wandelen terug door de hoofdstraat van Stavoren en rijden met de camper via Molkwerum over de dijk verder naar Hindeloopen.

Hindeloopen (stad 6)


Schilderachtig en gezellig. Die bewoordingen gaan zeker op voor Hindeloopen. Het is een plaatsje als een schilderij. .

Overnacht: Vlakbij Hindeloopen zijn verschillende parkeerplaatsen maar wij zetten de camper neer op camping Hindeloopen. www.campinghindeloopen.nl  www.campercontact.com/no.20566GPS:N 52.93502,  E 5.40381. Een grote camping met achteraan op de camping aparte camperplaatsen. Het is nog geen tien minuten lopen (over de dijk) naar het centrum. 

gezicht op Hindeloopen
Gezicht op Hindeloopen

Hindeloopen

Het Elfstedenstadje is bekend om zijn typerende schilderwerk, de mooie geveltjes en de houten bruggetjes. Duidelijk is ook wel dat Hindeloopen er trots op is dat ze een van de elf steden van de Elfstedentocht is. Her en der herinneren opschriften er graag aan. 
Het schaatsen staat verder centraal in het Schaatsmuseum, een uit de hand gelopen hobby van de familie Bootsma. 


Schaatsmuseum in Hindeloopen

Zie www.schaatsmuseum.nl. . Vader en zoon hebben in hetzelfde pand een bedrijfje, waarin ze grotere en kleinere meubelen beschilderen in de Hindelooper stijl. In het schaatsmuseum is een enorme hoeveelheid schaatsen, werkplaatsjes en wetenswaardigs over de Elfstedentocht bijeen gebracht. Voor 3,50 per persoon kijken we er een uurtje rond.

Er is ook een pannenkoekenrestaurant bij, waar we - heel Hollands - op het terras aan het water een pannenkoek eten. Via de haven en later weer de dijk wandelen we weer terug naar de camper. 

Nog meer weten over Hindeloopen? Esther van het blog Lifelicious schreef ook over Hindeloopen.  


Schapen op de dijk


Workum (stad 7)

De volgende dag is het niet ver naar Workum. Strikt genomen ligt Workum niet aan het IJsselmeer maar we komen er letterlijk langs. En Workum heeft wel een haven met ook hier wat traditionele boten.
We kunnen niet ver van het centrum en de haven ook hier weer gemakkelijk parkeren.
Het lintvormige stadje met tal van winkels wordt beheerst door een enorme kerk met grote, plompe vierkante toren. 
Daarnaast is het vooral bekend door het Jopie Huisman Museum.

Jopie Huisman

Jopie Huisman is vooral bekend geworden met zijn zeer realistische schilderijen van versleten materialen, zoals een oude leren jas, een tot in het oneindige verstelde onderbroek, poppen etc. Hij was een trotse en eigengereide Fries, die zijn brood verdiende in de oud-ijzerhandel en daarnaast schilderde. Jopie Huisman was autodidact en maakte kleurrijke schilderijen van oude spullen maar ook van de omgeving Workum. In het museum (gratis met Museumjaarkaart) vertelt hij op filmbeelden en in geluidsfragmenten zelf over zijn kunstwerken. In het museum wordt duidelijk dat hij veel mensen ontroerde, juist doordat hij afgedankte spullen schilderde. 

Het is een intrigerende collectie, die heel mooi wordt gepresenteerd en vooral door de verhalen eromheen gaat leven.   


De Elfstedenroute gaat van Workum via Parrega en Tjerkwerd naar Bolsward (stad 8).De Elfstedentocht per camper vanaf Bolsward kun je vanaf deze link volgen.


Voor ons rondje Zuiderzee rijden we via Gaast door naar Makkum. 

Makkum

Vanaf Workum volgen we weer de soms smalle zeedijk via Gaast en Plaam naar onze laatste stop in Friesland:  Makkum. Het is een mooie tocht met een beeld zoals we vaker deze dagen hebben gezien: links het water of de dijk met schapen, rechts vlakke vergezichten met weiden met koeien. De zon schijnt, de wind geeft een briesje, witte wolken in een blauwe lucht. Hoe Nederlands wil je het hebben. 

Makkum mag je niet in met de camper maar vlak voor het centrum kunnen we links aan de haven wel een uurtje staan. Veel langer blijven we ook niet in Makkum. Het is maar klein en vooral bekend om het Makkumer aardewerk. De winkel van Tichelaar is echter gesloten. Makkumer aardewerk vind je nog wel bij de Friese Kunst en Antiekhandel aan de Waagsteeg. www.friesekunstenantiekhandel.nl


Makkumer aardewerk


Net als in veel andere Zuiderzeeplaatsjes leefde men ook in Makkum vroeger van de visserij en tegenwoordig vooral van het toerisme. Ook dit plaatsje moet het hebben van de mooie geveltjes en de pittoreske boten in de haven. Tijdens de Visserijdagen, die om het jaar (weer in 2017) in de tweede helft van augustus worden georganiseerd komt dit oude verleden weer tot leven.  Nu is het er eigenlijk best stil. 

Tip: Op een aantal zaterdagen in juli en agustus is het Zomermarkt in Makkum. Zie: /www.fryslanmarkten.nl

Vanaf Makkum rijden we de Afsluitdijk op, de dijk die dus in 1932 van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte. Om ons rondje IJsselmeer echt af te ronden rijden we nog even naar Medemblik, waar we vorig jaar ook waren. www.slakopreis.nl/2015/08/met-de-camper-langs-het-ijsselmeer.html


Terugblik op rondje Zuiderzee


We zijn rond!. Daarmee kijken we terug op een leuke en interessante toch in twee delen langs de geschiedenis van ons land. We zagen vestingen, een kasteel, tal van Zuiderzeestadjes en Hanzesteden, waar hard is gewerkt en mensen vaak noodgedwongen letterlijk het roer hebben moeten omgooien. 

Veel van de oude Zuiderzeestadjes moeten het nu van toerisme hebben. Vooral in de zomermaanden wordt er dan ook van alles georganiseerd, variërend van veel Zomermarkten en Visserijdagen in de oude stadjes tot bloemencorso's in de Kop van Overijssel. 

We zagen grotere en kleinere musea en hebben weer de nodige kennis opgedaan. 
De hele tocht is ongeveer 400 kilometer. Die afstand is in een dag of vier gemakkelijk te overbruggen. Wij hebben er acht en tien dagen over gedaan en hadden er zonder moeite nog meer tijd aan kunnen besteden. Op veel plekken zijn er tal van fietsmogelijkheden.

Vooral in Noord-Holland en in Friesland kun je gemakkelijk het 'IJsselmeer-Zuiderzee-gevoel' beleven. Je rijdt vaak langs en soms over dijken. Langs de Veluwerand en in de Kop van Overijssel voert de route minder langs het water maar ook daar kun je genieten van aardige plaatsjes en Nederlandse vergezichten. Een goede kaart is wel essentieel. Wij vonden ons rondje IJsselmeer een leuke, interessante en verrassende tocht, die ook gemakkelijk in een aantal etappes is op te knippen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten