Met de camper in Dresden

Dresden

Dresden, de barokstad aan de Elbe, is na het bombardement in WOII gerestaureerd. Er is veel te zien,  zoals het Zwinger-paleis, de Semperoper, de Hofkirche, het Residenzschloß en de Frauenkirche. 


Dag 4 Donderdag 12 april. 

Vanaf Meissen rijden we in de regen door naar Dresden. Daar zoeken we een plaatsje op Camperplatz Wiesentorstrasse, aan de Elbe, met uitzicht op de oude stad. Sitecode 3889 van campercontact. N.51.05671 E13.74328. 

In de middag verkennen we deze prachtige stad. Als je vanaf de camperplaats via de Augustusbrücke de binnenstad inkomt dan zie je in één blik de mooie oude skyline van de stad. 
Linksaf slaand komen we dan langs het lange tegelplateau van Meissenporselein met daarop alle Saksiche heersers in een lange rij te paard. 


Tegeltableau Saskische heersers in Dresden
Tegeltableau van Saksische heersers. Foto: Kostenlose Fotos.Eu. 

Frauenkirche

We wandelen natuurlijk naar de Frauenkirche, met zijn koepel hét symbool van Dresden. Na het bombardement stonden er nog slechts twee zijmuren van de kerk overeind en decennialang bleef die ruïne als oorlogsherinnering staan. Na de hereniging van Duitsland is de kerk helemaal heropgebouwd, onder andere door stenen uit het puin te gebruiken en die met hulp van een computerprogramma weer zo goed mogelijk op de oude plaats terug te zetten. In het metselwerk zijn nu die door het vuur geblakerde stenen te herkennen. Het kruisbeeld in de kerk is gemaakt door een zilversmid uit Coventry, wiens vader destijds meevloog in het bombardement. Uiteindelijk is de kerk in 2005 opnieuw ingewijd. 


Frauenkirche. Foto: Kostenlose Fotos.eu

We lopen langs de Opera aan het Theaterplein en de Hofkirche. We zijn bij de Opera niet binnen geweest maar achteraf bezien hadden we natuurlijk met een rondleiding mee moeten gaan, om zo ook het indrukwekkende interieur te kunnen zien.  Nu blijft het bij een wandeling erlangs. Het gebouw heeft geleden door brand en de bombardementen in 1945 maar is na de oorlog hersteld.  Pas in 1985 is het na verschillende aanpassingen geworden tot wat het ooit was in 1841. 

Semperopera Dresden foto: Wikimedia Commons

Zwinger

Ook bezoeken we het Zwinger, een barok 18de-eeuws paleis dat gebouwd werd ter ere van August der Starke, de bijnaam voor August II. Het Zwinger raakte zwaar beschadigd bij de bombardementen van februari 1945, maar is inmiddels helemaal gerestaureerd. 


Zwinger. Foto: Kostenlose Fotos.eu

De enorme bijna vierkante binnenplaats van de Zwinger - de Zwingerhof - diende oorspronkelijk voor toernooien en feesten, maar nu worden er klassieke concerten gegeven. Bijzonder op deze binnenplaats is het Glockenspielpavillon met het in Meissen gemaakte 40 klokken tellende porseleinen carillon. Om de binnenplaats liggen drie paviljoens. In het Zwinger zijn maar liefst drie musea gehuisvest: een schilderijengalerij met stukken van oude meesters, een porseleinmuseum met maar liefst 20.000 stukken en een museum met wiskundige en natuurkundige instrumenten. Allemaal heel interessant maar wij vervolgen onze stadswandeling. 

Dresden was een mooie barokstad. De stad is deels in de oude stijl herbouwd maar in feite dus nieuw. Deels is het centrum ook modern nagemaakt. Toch vinden we het een stad met allure. 
Om de volgende dag de Historische Grüne Gewölbe te bezoeken, en de rijen voor te zijn, halen we alvast kaartjes voor deze schatkamers in het Schloss. De kaartjes – met tijdslot – moet je van te voren kopen. De Neues Grüne Gewölbe vergen een aparte entree en hebben we deze keer laten zitten. 

Dag 5  Vrijdag 13 april 

Deze morgen wandelen we door de Neustadt en gaan onder meer naar de leuke – ook weer herbouwde - markthal in een zijstraat van de hoofdstraat. Markten zijn en blijven immers leuk. 

Daarna wandelen we naar het Schloss en brengen daar zo’n twee uur door in het Historische Grünes Gewölbe. 


Grünes Gewölbe


Hier worden de schatten van de Saksische koning Friedrich August I getoond, zoals hij die in 1733 in deze daar speciaal voor gebouwde toonzaal liet zien. Met ruim 4000 kostbaarheden is het Grünes Gewölbe een van de grootste schatkamers van Europa. Om die verzameling op te bouwen en in stand te houden had het hof destijds tientallen kunstenaars en ambachtslieden in dienst. We zien onvoorstelbare hoeveelheden verguld zilver, schalen, bokalen, ivoor, edelstenen en juwelen. De barokke pracht en praal zijn overweldigend. Wat te denken van een gouden koffieservies. Hoogtepunt is het juwelenkabinet met onder meer de grootste groene diamant ter wereld. Het geheel is zeker indrukwekkend. De Gewölbe zelf zijn geheel gerestaureerd en nagebouwd na het bombardement van februari 1945. Tegenwoordig behoren de kunstschatten tot het staatsbezit. 
Dresden Grunes Gewolbe. foto: SKD
Onze verdere wandeling door de stad voert langs veel luxe winkels. Hier is niets meer te vinden van de oude soberheid van de DDR. Alleen het Kulturpalast op het centrale plein herinnert met zijn communistische architectuur nog aan die tijd. 

Tenslotte wandelen we nog over het zogenoemde Brühlsche Terrasse, boven de oever van de Elbe, ook wel het balkon van Europa genoemd. We hebben zo een mooi gezicht op de rivier en de brug. 
Overnacht:Camperplatz Wiesentorstrasse, aan de Elbe, met uitzicht op de oude stad. Sitecode 3889 van campercontact. N.51.05671 E13.74328. Gereden:Van Meissen naar Dresden ca. 30 kilometer; we doen er een uur over.

                                                 Ga verder met Van Dresden naar Plauen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten