In het Griekse tempo26 mei

Dag 6

Wij doen deze reis met onze caravan en hanteren daarbij het systeem dat we 3, 4 of 5 dagen op een camping blijven staan en daarvandaan tochtjes in de omgeving maken. Zo hebben we dat ook vanaf onze eerste camping Kalami Beach gedaan.

We begrijpen wel dat Griekenland heel populair is bij camperaars. De bezienswaardigheden en plaatsjes liggen vaak een eindje van elkaar en heb je in een uurtje of een paar uurtjes ook wel bekeken, terwijl er tussenin vooral natuur is en verder niets. Het lokt dan wel om van sightseeing punt naar sightseeing punt te rijden.

West Griekenland

West-Griekenland blijkt heel bergachtig te zijn. Die bergen zijn ook wel begroeid met gras, taaiige onderbegroeiing of bomen maar maken gek genoeg toch vaak een kale of in ieder geval dorre indruk. Alleen pal aan de kust is het groen ook echt groen. Die kustlijn is prachtig: groene bergen, blauwe zee met zo nu en dan een wit bootje. Plaatsjes met huizen met rood/oranje daken en stille baaitjes.

Rustige terrasjes en aardige Grieken

Het is nog opvallend rustig; op de wegen is niet veel verkeer (ook niet op de enige autoweg , trots en glorie van de Grieken). Ook op de terrassen van de talrijke restaurantjes en tavernes is het vaak stil. Voor ons best prettig maar het is voor die arme Grieken wel te hopen dat er van de zomer meer toeristen zijn.
De mensen die er nu zijn, zijn vaak Duitsers en Nederlanders. De Grieken zijn aardig en behulpzaam voor de toeristen, is tot op heden onze ervaring. Men doet zijn best ons in het Engels te woord te staan en soms spreken ze ook wat Duits. Gelukkig staan ook de plaatsnamen in gewoon schrift vermeld, want anders zou het toch wel heel lastig worden.

Orakel van Donona

Gisteren hebben we Donona bezocht. Hier is nog een 2000 jaar oude arena te bekijken, uitgehakt in de berg. Daar vlakbij was ook het orakel van Donona: priesters gaven in de eeuwen voor Christus antwoord op vragen en haalden die antwoorden uit het geruis van de bladeren van een oude eik gecombineerd met de klanken van bronzen ketels. Een nazaat van die eik is op die plek herplant, zodat je tussen de antieke brokstukken een beeld krijgt hoe het ooit geweest moet zijn.

Ook bezochten we Ioanina, een stadje met Oosterse invloeden aan een meer. We moeten het Griekse ritme nog een beetje te pakken krijgen en er rekening mee houden dat na 2.00 uur of half drie alles dicht gaat. Sommige winkels gaan dan om half vijf of half zes wel weer open. Nu waren we juist in de kasba, toen alle rolluiken naar beneden gingen.

Vandaag brengen we door aan het strandje van de camping in Grieks tempo; rustig aan dus, terwijl de zon ons verwarmt. Morgen trekken we verder richting Meteora kloosters, midden op het vaste land van Griekenland.