Van Flam naar Laerland over oude weg en terug door tunnel

28 juni, zaterdag   Dag 23

Oude weg van Aurland naar Laersdal

Het is eind juni en we rijden hier in Noorwegen met de camper tussen twee muren van sneeuw.  We zijn hoog op het bergplateau tussen Aurland en Laersdal en rijden de oude weg, hoog boven de tunnel. Deze weg is ons door iedereen aangeraden en blijkt letterlijk en figuurlijk adembenemend. Vooral het eerste stuk vanaf Aurland is smal, steil en bochtig. Bij iedere haarspeldbocht zijn we op dit 4 meter brede weggetje blij dat we geen auto, laat staan een andere camper of autobus,  tegen komen.  Last van hoogtevrees moet je ook niet hebben, want we stijgen en stijgen maar en zien bij de bochten het dal en het fjord steeds duizelingwekkend laag onder ons. Gelukkig brengt J ons koelbloedig draaiend en schakelend, heelhuids boven.  


Biirwegen uitzicht vanaf de Stegastein
Uitzicht vanaf de Stegastein
Daar wacht ons bij het uitzichtspunt Stegastein - een soort horizontale skischans, hoog boven het fjord - op deze heldere en zonnige dag een betoverend uitzicht over het blauwe fjord. 
Dat vinden de Noren zelf ook; zelfs op het toilet is een groot raam gemaakt om van dit uitzicht te genieten!
De Stegastein. Foto: Tripomatic

Daarna volgt een nog steeds stijgend maar minder duizelingwekkend traject over het bergplateau met sneeuwresten en ijsmeertjes. Zoals zo vaak, geven ook hier foto’s maar een deel van de ongerepte werkelijkheid weer. Wij verwachten dat er ieder ogenblik trollen tevoorschijn kunnen komen.  


Na het hoogste punt wordt de weg al dalend weer groener en lieflijker. Hier wachten de fraaie houten huizen in Laerdal.  


Noorwegen houten huizen in Laerdal

We rijden door over de E16 en de historische weg naar de uit 1180 daterende staafkerk van Borgund. Mede dankzij vele teerlagen staat deze oude houten kerk er nog steeds gaaf bij. 


Noorwegen staafkerk Borgund

Noorwegen detal staafkerk BorgundNoorwegen Laerdaltunnel

Laerdaltunnel

We maken de mooie rondrit compleet door voor de terugweg naar Aurland de 24 kilometer lange Laerdaltunnel te nemen. 

Om te zorgen dat je tijdens de ca. 25 minuten durende rit door de tunnel niet in slaap valt, is de tunnelbuis op drie plaatsen  geheimzinnig blauw verlicht.

Na de tunnel  laten we Aurland en Flam nu rechts liggen en kiezen we weg nr. 50 richting Hol, ook al weer een toeristische weg. 

Na ca. 30 kilometer en diverse ogenschijnlijk ruw in de bergen uitgehakte tunnels houden we het bij Orsbo op de camping voor vandaag voor gezien. 
Zoals op zo veel plaatsen in Noorwegen is het hier stil, een stilte die ook hier wordt verbroken door het altijd ruisende en kletterende water.  

Gereden: 162 kilometer 
Overnachtingsplaats: Camping bij Osterbo Fjellstove

Weer: Zonnig, blauwe lucht met witte wolken, 20 tot 22 graden