Van Geiranger naar Loen

19 juni, donderdag  Dag 14 

Het ene cruiseschip is nog niet uit de fjord bij Geiranger vertrokken, of het volgende maakt met hoornsignalen zijn komst al weer bekend. 

We kunnen de cruisechepen vanuit de camper bijna aanraken

We hebben deze morgen medelijden met de passagiers, die wat verkleumd onder hun paraplu’s langs de verzameling souvenirwinkels en restaurantjes dwalen, waaruit Geiranger bestaat. Je zult maar een flink bedrag voor een cruise hebben betaald en hier in Geiranger de wereldberoemde fjord, die het hoogtepunt is van iedere Noorwegencruise, slechts in grijze regen- en nevelslierten gehuld kunnen zien. Ook wij hadden ons verheugd op een vaartocht over een blauwgroen fjord, langs watervallen met namen als ‘ de zeven zusters’.  De smalle, mooie Geirangerfjord staat tenslotte niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.  Wachten op een opklaring heeft vandaag echter geen zin, beseffen we na ons rondje door kletsnat Geiranger. 


Noorwegen beneveld zicht op Geirangerfjord
Beneveld zicht op Geirangerfjord
We breken rond de middag op en rijden over de al even beroemde weg 63,  via talloze haarspeldbochten,  door de grijze nevelslierten zo’n 1000 meter naar boven. Geen spoor van zicht op het fjord vandaag; alles is in regennevel gehuld. Dat is jammer, want weg 63 geldt als een bijzonder mooie en afwisselende weg met bergstroompjes, rotskloven, meertjes en rotsplateaus. Er ligt nog sneeuw, dus wij zien alles in zwart-wit-grijs. 
Noorwegen weg 63 in regen en nevel
Weg 63 in grijze regen en nevel


Sneeuw en ijs liggen op deze hoogte nog in het water

Tip: Is het mooier weer en je komt van weg 63 gekronkeld, dan loont het de moeite om weg 15 eerst linksaf op te gaan richting Grotli. Daar kun je de toeristische weg 258 oppikken. Je komt dan na de tunnels weer uit op de 15, richting Stryn. 

Na de tunnels in weg nr 15 richting Stryn wordt het beter. Het wordt helderder en het landschap is hier groener en lieflijker. 
We bekijken een film over het ontstaan van de gletsjers  in dit gebied  in het Informatiecentrum Nationaal Park Jostedalsbreen, lopen wat door het uit  één straat bestaande plaatsje Stryn en zetten de camper eind van de middag op de handrem op een camping in Loen.


zicht vanuit camper op camping Loen Noorwegen
Zicht vanuit de camper op de camping in LoenGereden: 185 kilometer
Overnacht: Tjugen Camping in Loen
Weer: Regen, grijs en koud, zo’n 10 graden. In de namiddag opklaringen.