Met de camper in Wenen

WENEN

Vier dagen lang zwerven we deels te voet en deels met het openbaar vervoer door het prachtige Wenen. De bus en U-Bahn brengen ons daarbij steeds naar de stad. 

Let op: OV-kaartjes zijn goedkoper voor 61-plussers
Natuurlijk drinken we koffie en eten we Sachtertorte bij Hotel Sacher, vlakbij de Opera. We gaan mee met een rondleiding door de enorme Staatsopera, waarbij je niet alleen een kijkje mag nemen in de grote zaal met zijn roodpluchen stoelen en balkons, je door het prachtige trappenhuis komt en de fresco’s  en kroonluchters ziet in de enorme foyer maar ook letterlijk een kijkje krijgt achter de schermen van het toneel. Heel leuk om meegemaakt te hebben. 


Sachertorte eten hoort er bij in Wenen


De Staatsopera

Indrukwekkende grote zaal in de Opera

Foyer in de Opera

Wenen heeft binnen de stadsring een compact centrum, dat gemakkelijk te voet is te ontdekken. We wandelen naar de Stephansdom en lopen via leuke straatjes langs verschillende andere kerken, langs café en koffiehuizen en komen uiteindelijk uit bij de Hofburg

Stephansdom

Interieur Stephansdom
HofburgVanaf de Schwedenplatz  pakken we de tram voor een rondrit over de Ring, een gemakkelijke manier om veel prachtige gebouwen in de stad te zien.

De volgende dag stappen we eerder uit de U-Bahn en gaan we naar slot Schönbrunn, de zomerresidentie van de Habsburgers. Tijdens de zogenoemde Sisitour (grandtour) krijgen we een rondleiding door het paleis, waarbij we door de mooiste kamers van het slot komen, waaronder enerzijds de sobere werkvertrekken van de keizer en anderzijds de Grosse Galerie. Het is allemaal prachtig en je kunt je de bals en feesten voorstellen, die hier hebben plaats gevonden. Helaas mag je nergens fotograferen.  
Schönbrunn
Het regent deze zondag flink; een wandeling door de beroemde tuinen zien we daarom niet zitten.  We troosten ons met koffie en Apfelstrudel in het in het sousterrain gevestigde café. En passant maken we er een demonstratie Apfelstrudel-bakken mee. Het lukken van het papierdunne deel hangt sterk af van de gebruikte bloem, zo begrijpen we. 
Demonstratie Apfelstrudel bakken

Silberkammer in de Hofburg
De rest van de dag brengen we door op de Hofburg, waar we ons vergapen in het Sisimuseum, de Silberkammer en Kaiserappartementen.

Een ander beroemd paleis in Wenen is het Belvedere (www.Belvedere.at). We komen er vanuit de stad met tram D, nadat we eerst  koffie hebben gedronken in Cafe Central.  Koffiehuizen horen bij Wenen en Café Central  in neo-gotische stijl is een plaatje.
Het voormalige paleis Belvedere is nu een museum. We wandelen door de tuinen van het Bovenpaleis naar het Benedenpaleis en lunchen  in de bistro van het museum.
Wenen Belvedere Bovenpaleis
Belvedere, Bovenpaleis
Tram 1 brengt ons naar het Hundertwasserhaus, een kleurig appartementencomplex, ontworpen door de schilder Hundertwasser.  Het is een bijzonder bouwwerk, waarin geen rechte lijn is te ontdekken en waar struiken en bomen groeien op daken en balkons. Het complex wordt bewoond en is daardoor alleen van de buitenkant te bewonderen. Er tegenover ligt in dezelfde stijl een soort winkelpassage, die we wel bekijken. 
Wenen Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus
Bij een bezoek aan Wenen hoort ook een bezoek aan het Prater, een enorm park met fiets en wandelpaden en natuurlijk het Reuzenrad. Zoals het toeristen betaamt maken ook wij een ritje met het rad.
Wenen Reuzenrad in Prater
Het reuzenrad in het Prater
In de avond  gaan we met tram 38 naar Grinzig, een gezellig wijndorpje met tal van uitgaansgelegenheden, hier Heurigen geheten. Ze kenmerken zich door wijn en gezang.  Echt druk is het er zo vroeg in het seizoen op een doordeweekse avond niet maar we hebben er toch een gezellige avond. 
Wenen - Heurigen in Grinzig
Grinzig met zijn Heurigen
Wenen muziek in Grinzig

De laatste dag stappen we eerder uit de U-Bahn (Kettenbruckengase) en beginnen we onze wandeling op de Naschmarkt, de grootste markt van de stad. Het blijft leuk om langs de kramen met allerlei levensmiddelen te slenteren.  
Wenen Naschmarkt
Naschmarkt
We wandelen door naar het Museumkwartier en later naar de Mariahilferstrasse, de belangrijkste winkelstraat van Wenen. 
Wenen Museumkwartier
Museumkwartier


In een zijstraat (Andreagasse) brengen we nog een paar uur zoet in letterlijk een rariteitenkabinet: het depot van meubels, die uit de verschillende paleizen komen. Je vindt er een keur aan tafels, stoelen, kasten, bedden etc. 
Wenen MuseumdepotTip: Er zijn in Wenen natuurlijk allerlei mogelijkheden. Berry en Wilma beschrijven op www.onzereiservaringen.nl/camper/wenen hoe ze enige dagen door Wenen fietsen. Zij staan met hun camper op de www.campingklosterneuburg in Klosterneuburg. En dat lijkt wellicht een betere uitvalsbasis dan Camping West (zie hier onder) . Wenen is vanaf deze camping goed per fiets bereikbaar of in een half uur per trein. 
Overnacht: We maken deze reis begin april 2014. De camper staat op Camping Wien-West,  de enige camping in Wenen, die zo vroeg in het jaar open is. http://www.campingwien.at/en/  Hüttelbergstraße 80, 1140 Wien. GPS: Length: 16 15 15.81  Width: 48 12 38.43
We hadden dus geen keus maar een geweldige camping vonden we het nietVoordeel van de camping is wel dat je gemakkelijk met openbaar vervoer naar het centrum en naar Schönbrunn kunt. Bus 52a/52b/43  stopt vlakbij de camping en brengt je in ca. 10 minuten naar station Hutteldorf. Daarvandaan is het met de U-bahn een klein half uur naar het Centrum, Karlplatz (U4).
Klassiek is de driehoek Wenen - Budapest - PraagWij vervolgden onze campertocht van Wenen naar BudapestMaar je kunt ook met de camper naar Praag. Wij bezochten Praag tijdens onze rondreis door Tsjechië  maar je kunt Praag ook goed vanaf Wenen bereiken.