Met de camper in Budapest

Met de camper in Budapest                          

We rijden in de  morgen van 9 april 240 kilometer met de camper van Wenen naar Budapest. Daar zetten we de camper neer op Camping Niche.  www.campingniche.hu  Lat 47,516264; Lon 18,974024. 
De camping ligt vlakbij een vroeger tramstation. Als herinnering aan die vervlogen tijden staan op de camping nog twee tramstellen. Aardig is dat bij het stageld hier een gratis ontbijt is inbegrepen: een leuk begin van de dag. 9, 10 en 11 april

We zijn ruim op tijd in Budapest om nog met de bus naar de stad te gaan. Die brengt je bij het treinstation en daarvandaan kun je met de metro naar het begin van de Andrassy Ut.
Voordeel: Openbaar vervoer voor 65-plus is gratis.
Een van de belangrijkste straten van Budapest is de Andrassy Ut. We lopen deze enige kilometers lange ‘Champs Elysee’ van Budapest af en bekijken onder meer ook hier de Opera. 
Andressi Boulevard

Andressi Boulevard

Heldenplein

Langs de Andressi Boulevard
We wandelen langs prachtige villa’s door naar het Heldenplein met zijn musea en wandelen weer terug door de lommerrijke straat. Dat Oostenrijk-Hongarije ooit één keizerrijk was, is onder meer te zien aan de koffiehuizen. Net als in Wenen vinden we ook hier die prachtige cafés, waar ze allerlei soorten koffie en gebak serveren.  

Een gemakkelijke manier om een stad te verkennen is vaak de hop-on-hop-off bus. De gekochte kaartjes voor de bus blijken twee dagen geldig te zijn. Deze bus gebruiken we de volgende twee dagen om ons naar de meest interessante plekken in de stad te laten brengen. Een van de stops is niet ver van het New York Café. Dit koffiehuis/annex hotel verslaat met zijn weelderige interieur alle eerdere koffiehuizen, die we tijdens deze trip hebben aangedaan. 
Interieur New York Café
We laten ons verder rijden  naar het Vissersbastion, hoog boven de Donau op de Burchtheuvel met zijn prachtige gezicht op het Parlementsgebouw. Daarna gaat de tour nog verder naar het kasteeldistrict en de citadel. Vanaf dit laatste punt heb je een ook weer een uitzicht over de stad.


Vissersbastion
Gezicht op het Parlement
Een andere leuke stop is de centrale markthal, een mooi staaltje ijzerwerkbouw van het einde van de 19e eeuw. En lopen over een markt: we blijven het leuk vinden. 
Markthal


Daarvandaan steken we de brug over naar het Geller-Hotel om een klein kijkje te nemen in het Gellerbad. Omdat we niet gaan zwemmen, krijgen we het echte bad nauwelijks te zien, maar de entreehal geeft ook al een goede indruk.

Hal van het Geller-bad
Terug de brug over is het ook niet ver naar de Joodse synagoge en een aansluitende wandeling door de oude Joodse buurt, Elizabethstad. In 1944 is deze wijk met een muur afgesloten van de buitenwereld en zijn duizenden Joden omgekomen. Een interessante straat vonden we de Kiraly utca met allerlei aparte winkeltjes. In een mengeling van nieuwsgierigheid en bewondering lopen we over de binnenplaats van het gebouwencomplex Gozsduhof, ooit gebouwd al onderkomen voor orthodox-Joodse Roemeense studenten en in de oorlog hermetisch afgesloten, waardoor de bewoners er door uithongering omkwamen. Nu is/wordt het opgeknapt tot een complex met appartementen en winkels en terrassen.  


Gozsduhof

We wandelen langs de St. Stefansbasiliek en gaan ook nog terug naar de Opera, waar ’s middags rondleidingen worden gegeven en je echt de pracht en praal van het interieur ziet. De rondleiding wordt afgesloten met een optreden van een operazanger. De moeite waard dus. 
St. Stefansbasiliek

Opera

Het is vanaf de Opera niet zo ver naar het beroemde restaurant Gundel, in een van de straten, linksachter het Heldenplein. We zijn te vroeg om er te eten maar een glaasje wijn in het achter het eigenlijke restaurant gelegen wijnproeverij met zijn fraaie houten lambrisering en bar, is ook een belevenis.  
Wijnproeverij bij Gundel
Bij ons tweedaagse kaartje voor de hop-ons-hop-off bus hoort ook nog een boottochtje over de Donau. Naar goed Nederlands gebruik (waar voor je geld, nietwaar) gaan we aan het einde van ons verblijf ook nog met deze boot mee. Het weer is echter miezerig; uitstappen bij het Margarethe-eiland doen we daarom niet. En ook foto's geven slechts een wazig beeld van Budapest vanaf het water. 

 Tip 1: Stedenman geeft een aantal tips voor restaurants in Budapest. Nooit weg om te weten. 
TIP 2: Wij moeten hierna terug naar huis, maar je zou het bezoek aan Wenen en/of Budapest ook kunnen combineren met de reis per camper door de West-Balkan.
Dan rijd je van Budapest zuidwaarts naar Belgrado en kun je hier verder met het  verslag van Camperreis door de West-Balkan 
TIP 3: Behalve met een bezoek aan Wenen per camper  is een bezoek aan Budapest ook goed te combineren met een bezoek aan Praag per camper.