Langs de Limburgse Maas per camper

Na eerder het Openluchtmuseum in Arnhem te hebben bezocht, overnachten we met de camper in nabij het centrum van Gennep. Campercontact nr. 15455


Van Gennep naar Arcen

Dag 3 en 4   3 en 4 april

Maandagmorgen 3 april kijken we even rond in Gennep (2), dat een aardige winkelstraat heeft met aan het einde ervan een fraai stadhuis. Daar is ook de VVV te vinden maar die is op maandag en dinsdag gesloten. Wel hangen er buiten aan een gevel kaarten met enige wandelingen.
Er valt hier in de omgeving veel te wandelen en te fietsen maar het weer leent zich daar niet zo voor. We maken daarom maar een korte wandeling langs het riviertje De Niers.  
Gennep - riviertje De Niers
Gennep, wandelen langs de Niers

  • TIP: Het Gennepse zomerfestival Summmertime (met 3 m’s) biedt ’s zomers elke zaterdagmiddag een programma met muziek en voorstellingen. Informatie op: www.summmertimegennep.com. 
  • TIP: Elk jaar half september komen voor het evenement Karimisto meer dan honderd keramisten uit heel Europa met hun werk naar de gemeente Gennep – in Milsbeek naast de Mookerplas, om precies te zijn. Meer informatie: www.keramisto.nl 

Vanuit Gennep rijden we via onze fietskaart van Noord-Limburg met de camper zo veel mogelijk over ‘witte’ weggetjes langs de Maas naar Arcen. 
Noord Limburg met de camper langs de Maas
Over 'witte'weggetjes langs de Maas

Dat wordt een mooie tocht door slaperige dorpjes en langs recreatieplassen, die in de vorige eeuw zijn ontstaan door het baggeren van grind en zand. Soms rijden we echt langs de Maas en hebben we zicht op de passerende schepen, soms is de rivier wat verder weg. Op zonnige zondagen zullen fietsers het niet kunnen waarderen als je hier met een camper rijdt maar nu gaat het prima. 


Arcen Kasteeltuinen  

In Arcen (3) staat natuurlijk een bezoek aan de kasteeltuinen op het programma. Er zijn hier meer dan 15 verschillende tuinen, vijverpartijen en watervallen en tuinliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. 
Voor de rozentuinen met vele verschillende soorten rozen zijn we nog te vroeg in het jaar maar de Italiaanse tuin en de Oosterse tuin zijn ook nu al de moeite waard, net als de bloeiende bollen in het Lommerrijk.
Arcen kasteeltuinen

Arcen kasteeltuinen

Leuk vinden we ook de midgetgolf, waarvan de 21 banen langs een soort slingerend en stijgend en dalend rotspad liggen. Kinderen (maar ook volwassenen) zullen zich hier zeker amuseren. Meedoen zit in de toegangsprijs inbegrepen. Aan het slot bezoeken we nog het kasteel zelf en dat is de moeite waard. 
Tip: Op www.kasteeltuinen.nl kun je zien wat er iedere maand in de tuinen in bloei staat. 
We hebben het leuk gevonden om de tuinen te bezoeken maar vinden de toegangsprijs (14,50 per persoon) best wel pittig, zeker zo vroeg in het seizoen. 


Fietstocht en brouwerij

De volgende dag is het mooi weer en maken we een prachtige fietstocht door het achterland. De route voert langs velden en later door het bos. We komen onder meer langs een boerderij, waar we verse asperges scoren.  Dat is niet moeilijk, want het is hier echt aspergeland. 
Aan het einde van de fietstocht wacht de bierbrouwerij van Hertog Jan. Een bezoek aan de bierbrouwerij slaan we over maar wel proeven we het bier in de daar tegenover liggende Hertog Jan Proeverij. Het Café is eerste geworden in de verkiezing tot de mooiste bar van Nederland. Let vooral op de vele bierpullen, die aan het plafond hangen. Achter het café ligt een beschutte tuin en daar brengen we een plezierig uur door. Aardig om te weten is dat het café zijn bier krijgt via een enorme pijpleiding, die hoog boven de weg van de brouwerij naar het proeflokaal voert. 
Arcen bierbrouwerij Hertog Jan
Brouwerij Hertog Jan

Arcen Proeflokaal Hertog Jan brouwerij
Proeflokaal Hertog Jan brouwerij
Vanaf het Café fietsen we terug naar de camper, die we voor twee nachten hebben geparkeerd op Minicamping Nabij de Fossa Eugenia (www.nabijdefossa.nl).  Je staat op een grasveld en alle plaatsen op het veld hebben water en elektra. Het gezellige centrum van oud Arcen ligt op een paar kilometer fietsen. 

In de omgeving van Arcen is veel te wandelen en te fietsen. Zie daarvoor liefdevoorlimburg.nl/wandelen/arcen

Sandra van Stralend Schrijven beschrijft - met foto's - een leuke wandeling om Arcen. 


 Dag 5 en 6 5 en 6 april 

Roermond

Van Arcen rijden we weer zo veel mogelijk langs de Maas verder naar het Zuiden. 
Limburg schip in de Maas
Uitzicht vanuit de camper op de Maas
Venlo slaan we over maar door Tegelen en plaatsjes als Reuver rijden we - weer zo veel mogelijk en dicht mogelijk langs de rivier - naar Roermond (4)

Roermond heeft een camperplaats Campercontact nr. 27649  (GPS N 51.19398,  E 5.97993). Wij parkeren echter op het enorme parkeerterrein van het Outletcentrum. Daarvandaan loop je binnen een paar minuten de binnenstad in. Bij de VVV op de Markt halen we een stadswandeling. 

De stad Roermond lig fraai aan de Maas en was in de Middeleeuwen al een echte handelsstad. Vanaf 1441 was  Roermond lid is van het Hanzeverbond, maar de stad handelde al veel langer. Roermond was vooral bekend om haar laken, maar de stad was ook doorvoerroute voor spullen uit Dinant, Luik en Namen. Tegenwoordig is Roermond vooral bekend als winkelstad. 

Behalve in  het nauwelijks te missen Outletcentrum, zijn er ook in de oude binnenstad flink wat winkels. Dat maakt Roermond tot een leuke stad  om te winkelen maar daarnaast blijkt het ook een mooie historische stad met heel wat monumenten binnen de stadsgrenzen.
Roermond

Roermond, brug over de Roet
Roermond, brug over de Roer

Roermond carillon Stadhuis
Op het hele uur draaien de figuren in het carillontorentje van het Stadhuis in Roermond
We bewonderen de St. Christoffelkathedraal, kijken op het hele uur naar de ronddraaiende beelden in het carillontorentje van het stadhuis op de gezellige Markt, lopen onder de - nu nog kale - mooie, oude bomen op het Munsterplein en wandelen tenslotte nog over de Roerbrug naar de oude voorstad St. Jacob (waar ook de camperplaats ligt). 

Vanaf Roermond rijden we door naar familie in Maasbracht (5). We overnachten bij hen voor de deur. 
TIP: In Ohe en Laak is Camperplaats De Sangershoeve  campercontact. no. 26499 GPS: N 51.11011,  E 5.84712  


Parels van de Maas

De ‘Parels van de Maas’. Zo worden de stadjes Wessem, Stevensweert en Thorn in een brochure van de VVV aangeduid. We kennen de omgeving best wel maar zo hebben we nog nooit naar deze plaatsjes rondom Maasbracht gekeken. Tijd om daar verandering in te brengen. 


Stevensweert

We rijden naar het oude vestingstadje Stevensweert (6) en die rit brengt ons terug in de tijd langs een verstild landschap met boerderijen, paarden in de wei en in bloei staande fruitbomen. Waar we die sfeer eerder deze week proefden in het Openluchtmuseum in Arnhem, zien we dat hier in Midden-Limburg nog in het echt. In Stevensweert zelf wandelen we door de met keitjes geplaveide straatjes van het kleine, oude centrum en langs de restanten van de oude vestingwerken. De wandeling voert deels langs de Maas, die hier de grens tussen Nederland en België vormt. Een oude grenspaal herinnert daar aan. 
Stevensweert
Stevensweert
Stevensweet

Stevensweert grenspaal
grenspaal in Stevensweert

Maasbracht

We rijden terug naar Maasbracht (5), en staan daar even stil bij de machtige sluizen in het Julianakanaal. Maasbracht is de thuishaven voor veel binnenschippers en nog altijd ligt met feestdagen de haven vol schepen. Het kleine www.maas-binnenvaartmuseum.nl/ kennen we al en slaan we nu over. In het museum is onder meer een maquette te zien van het “schepenkerkhof”: een ramp die de binnenvaart trof op 30 september 1944 waarbij 240 schepen in de haven van Maasbracht met dynamiet door de vijand tot zinken werden gebracht.

Maasbracht sluis
De sluis in het Julianakanaal in Maasbracht kent een groot verval
Deze ramp is ook terug te vinden in de verhalen die je kunt beluisteren langs de https://liberationroute.nl/. Deze route volgt het pad dat de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding van Europa. In Nederland is op zo’n 150 plekken een klein hoorspel te beluisteren over de belevenissen van een of meerdere personen tijdens de laatst oorlogsjaren. Die verhalen zijn te beluisteren via de site of via een app. 

Leuk is ook de in de haven liggende oude tjalk, die bij het museum hoort. Je mag er op en in en je verwonderen over de kleine ruimte, waarin zo'n schippersgezin meer dan honderd jaar geleden leefde. 
Wessem

Wessem, kerkje
Het typerende kerkje van Wessem
Van Maasbracht steken we de Maas over naar Wessem (7). Daar zijn in het centrum nog een paar straatjes met letterlijk eeuwenoude boerderijen. In een korte wandeling lopen we er langs en rijden dan door naar Thorn.
Wessem oude boerderij
Wessem, oude boerderij

Aan de buitenzijde van het dorp kunnen we goed parkeren en hebben we een mooi gezicht op de Maas en de ingang van het Julianakanaal bij Maasbracht. 

Thorn

Thorn (8), oftewel het witte stadje, kent een lange geschiedenis, die al begint in de tiende eeuw, toen er een abdij werd gesticht voor benedictinessen. We volgen de eerder bij de VVV verkregen stadswandeling, die begint bij de Abdijkerk. Een enthousiaste vrijwilliger raadt ons daar aan eerst de film te zien over het stadje, de kerk en het klooster voor adellijke dames, dat er eeuwenlang was gevestigd. De abdis van dit klooster was ook de landsvrouwe van het miniatuurvorstendommetje Thorn. Het is een interessante film, die veel duidelijk maakt over zo’n klooster voor hoogadellijke dames met grote wereldse invloeden. Na de film volgen we met plezier de wandeling langs allerlei wit gekalkte grotere en kleinere huizen.
Thorn, gezicht op Abdijkerk
Abdijkerk in Thorn

Omdat Thorn heel wat toeristen ontvangt, is er ook ruim keus in restaurantjes en zijn er diverse leuke winkeltjes. 
Wil je in Thorn overnachten, dan kan dat. Er is een camperplaats. Campercontact no 5351 (GPS: N 51.15762,  E 5.84432). 
Onze tijd is echter om en vanaf Thorn rijden we in een paar uur naar huis.


Overnachtingen:

Gennep: Gratis camperplaats in centrum. campercontact.nr.15455. Geen voorzieningen.

Arcen: Minicamping Nabijdefossa.  Nabij Arcen zijn er diverse kleine boerencampings. 


Route: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten