Dordrecht
In maart 2017 maken vrienden met de camper een rondje door Nederland en daarin past ook een bezoek aan de oudste stad van Holland: Dordrecht. Wij wonen er niet zo ver vandaan en verkennen samen met hen de stad en de omgeving.
De camper vindt een plekje op de camperplaats aan de Maasstraat. GPS: N 51.81793, E 4.68731. Edit 1. Helaas is deze plaats per 1 juni 2018 gesloten wegens woningbouw. De gemeente heeft als alternatief een camperplaats gerealiseerd op de Parking Vlijkade. Hier kunnen camperaars tot en met 31 oktober terecht. Er zijn verder geen voorzieningen. Edit2 Ook deze camperplaats is vervallen. Je kunt nu hier, bij jachthaven Westergoot terecht. Het is dan circa een kwartier fietsen naar de binnenstad. Een alternatief is de camperplaats in Alblasserdam en dan met de Waterbus naar Dordrecht.
Dag 1
In maart is het deze vrijdag zeer rustig op de camperplaats aan de Maasstraat. Net als de vrienden hebben we de fietsen meegenomen en gezamenlijk peddelen we de ca. 2,5 kilometer naar het centrum. Doel is het Hof van Nederland, in 2015 zo enthousiast geopend door de Koning tijdens Koningsdag.
Route: over de Oranjelaan, langs Villa Augustus, rechtsaf de Stooplaan in en dan rechtdoor. We laten schouwburg Kunstmin letterlijk rechts liggen. Voor de liefhebbers: Architect Van Ravesteyn ontwierp de entree en het interieur van deze kunsttempel. Wij fietsen verder over Sint Jorisweg en Steegoversloot tot de ‘achteringang’ van het Hof van Nederland.
Hof van Nederland
In het Hof van Nederland is niet alleen aandacht voor het eiland van Dordrecht en zijn strijd tegen storm en overstromingen maar vooral voor de staatkundige betekenis van de stad. Hier vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Twaalf steden hielden er in het diepste geheim een vergadering en organiseerden hun opstand tegen Spanje. Ze schaarden zich achter Willem van Oranje en legden zo de basis voor het Nederland van nu. Verrassend onderdeel van het museum is dat die beroemde vergadering live wordt getoond en er eerder al een link is gelegd naar opstand van het volk in de moderne tijd. We brengen er met gemak een dik uur zoet.Tip: Wij hebben met de Museumkaart gratis toegang. Je kunt ook een gecombineerd ticket kopen, dat toegang geeft tot de Hof van Nederland, Museum Simon van Gijn en het Dordts Museum
Hof van Nederland |
Bij de VVV (gevestigd in de Intree) op de hoek Spuiboulevard/Achterom halen we vervolgens een plattegrond van de stad en een beschrijving van het Rondje Dordt en het Kunstrondje Dordt. Onze fietsen laten we in de omgeving staan. Bij onze wandeling door de stad maken we vervolgens afwisselend gebruik van de aanwijzingen in beide wandelroutes, die elkaar ook voor een flink deel overlappen.
Het Kunstrondje Dordt is een wandeling langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea in Dordrecht. De route voert langs ongeveer zestig zaken en instellingen met oude en moderne kunst, klassiek design, antiek, brocante, (antiquarische) boeken en nog veel meer. De route is op de plattegrond en in de folder van Het Kunstrondje aangegeven. Zie www.kunstrondje.nl
Het Rondje Dordrecht staat met bordjes aangegeven en voert langs vele monumentale panden en havens. In totaal zijn er bijna 900 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten.
Rondje Dordt
Tussen Bagijnhof en Vriesestraat komen we langs de Regenten- of Lenghenhof. In de Vriesestraat is ook een rijtje oude gevels en de ingang naar de Armenhof. Ook zit daar de slijterij en jeneverstokerij van Rutte. Een eindje verder de straat in kun je bij bakkerij Van der Sterre koffie drinken en een appelmarijntje eten.Regentenhof |
Vriesestraat - slijterij Rutte |
We komen over het Statenplein en de Hofstraat, beide met een rijtje prachtig gerestaureerde gevels, weer bij het Hof.
Hofstraat |
Vlak erbij staat de Augustijnenkerk, vroeger het belangrijkste bouwwerk van het augustijnenklooster (nu Het Hof). Vooraanstaande Dordtenaren (waaronder Aelbert Cuyp) zijn in de kerk begraven.
We slenteren verder over het Noordelijk deel van de Voorstraat en passeren bijna ongemerkt de Munt van Hollant. Je komt er via een zandstenen Muntpoortje aan de Voorstraat. In het Muntgebouw werden tot 1806 de munten van Holland en Zeeland geslagen.
Munt van Holland |
Wijnstraat en Wolwevershaven
We lopen verder door de Voorstraat en steken dan een van de bruggetjes over naar de Wijnstraat. Het mooiste deel van de wandeling vinden we de Wijnstraat en de panden en pakhuizen langs de Wolwevershaven en langs de Kuipershaven. Dit deel van de stad was deze eeuw ook decor voor filmopnamen voor films als Zwartboek, Kruimeltje en het Bombardement.Wijnstraat |
Wijnstraat- Huis De Onbeschaamde |
Gezicht op Wolwevershaven |
In de deftigste straat van Dordrecht, de Wijnstraat, loop je vaak met het hoofd in de nek om de fraaie huizen goed te kunnen bekijken. Op nummer 113 staat het rond 1495 gebouwde Huis ’t Zeepaert, het oudste woonhuis van Dordrecht en een van de oudste woonhuizen van Nederland. Je kunt het huis niet zomaar bezoeken; het blijft dus bij het bewonderen van de gevel. Hetzelfde geldt voor Wijnstraat 123-125. Hier leggen we ons hoofd in de nek voor Huis de Onbeschaamde, waarin de topgevel een naakt jongetje is te bewonderen.
Groothoofd
Op het Groothoofd bewonderen we niet alleen de mooie Groothoofdspoort maar ook het uitzicht op het druk bevaren drierivierenkruispunt van Oude Maas, Beneden Merwede en Noord. In de zomer zitten de terrassen op dit punt meestal bomvol, op deze mooie maartdag vinden we er nog gemakkelijk een plekje voor een kop koffie.Groothoofdspoort |
Dordrecht- Drierivierenpunt |
Ook langs de Kuipershaven en de Wolwevershaven liggen prachtige panden. Op nummer 9 is het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas te vinden. Met onze Museumjaarkaart lopen we er even binnen, vooral voor het unieke uitzicht op de rivieren Oude Maas, Noord en Merwede, vanuit een van de kamers.
Museum Simon van Gijn
We wandelen verder langs de Nieuwe Haven en komen op nummer 30 vanzelf langs Museum Simon van Gijn, ook zo’n mooi patriciërshuis. Hier woonde de welgestelde verzamelaar Simon van Gijn, die alles wat hem interesseerde, variërend van prenten tot meubels, zilver en speelgoed kocht en in zijn huis bewaarde. Na zijn dood is het huis in tact gebleven. Ook hier gaan we even met onze Museumjaarkaart naar binnen. De kamers in oude stijl zijn prachtig maar het leukst vinden we toch de keuken en het oude speelgoed, waaronder poppenhuizen, op zolder.Grote kerk
Niet mis te kijken is natuurlijk de Grote Kerk. De kerk is beroemd om zijn 16de-eeuwse koorbanken, met prachtig houtsnijwerk. De ietwat scheve toren, die Dordrecht zijn specifieke stadsgezicht geeft, kun je beklimmen. Eigenlijk vinden de 275 treden om naar boven te klimmen best wel veel, ook al moet het uitzicht natuurlijk prachtig zijn. Het dilemma wordt voor ons opgelost: we zijn te vroeg in het jaar; de kerk bezichtigen en de toren beklimmen kan alleen van begin april tot eind oktober.Nieuwe Haven - gezicht op Grote Kerk |
Grote Kerk |
In de omgeving van de Grote Kek rest ons nog het Maartensgat, ook weer zo’n oude haven, gestoffeerd met mooie panden en pakhuizen.
Bij de Grote Kerk zie je ook goed hoe de Voorhaven dwars door de stad loopt, met aan weerszijden de Voorstraat en de Wijnstraat, die her en der met bruggen zijn verbonden. We lopen afwisselend over Voorstraat en Wijnstraat en komen o.a. nog langs het oude Stadhuis met zijn neoclassistische gevel.
De Voorstraat, die van de Grote Kerk tot aan de Merwekade (vlakbij het Groothoofd) loopt, geldt als Nederlands langste winkelstraat en die gaan we (nadat we onze fietsen weer hebben opgepikt) uiteindelijk ook nog helemaal af. In de praktijk valt de straat een beetje tegen. Her en der zijn er leuke en aparte winkels en vooral richting Groothoofd zitten er diverse curiosa en antiekzaakjes maar een flink aantal panden ziet er ook verwaarloosd uit.
We besluiten de dag met een glas en een hap in een van de zaakjes bij het Groothoofd.
Op dag 2 en 3 bezoeken we nog de molens van Kinderdijk en de Dordtse Biesbosch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten