Naar Tucson en veel cactussen

De cactus staat op de nummerplaat van auto’s die uit Arizona komen. En dat symbool is niet toevallig. Langs vele wegen zien we in het wild enorme cactussen groeien net als in dorpjes bij de huizen. Op de camping ten oosten van Phoenix staan we tussen de cactussen en zelfs in de stad Tuscon komen we ze - naast palmen - overal tegen. 16 oktober, maandag 


Mijnwerkersdorpje

De camping in het Statepark Lost Dutchman is wat ons betreft een van de mooiste plekken waar we ooit hebben gekampeerd. Tijdens het ontbijt genieten we er nog van het weidse uitzicht. 


Vlakbij de camping ligt een verlaten mijnwerkersdorpje, dat door enthousiaste vrijwilligers in zo goed mogelijke staat is gereconstrueerd en wordt onderhouden. Langs de oude hoofdstraat, waar vanzelfsprekend cactussen groeien, vinden we onder andere een saloon, diverse winkeltjes en het treinstation. 
Een van de grootste gebouwen is het oude bordeel. Er is nu een historisch museum in gevestigd, waarin wordt verteld over het leven van de vrouwen, die eind 19e eeuw in dergelijke nederzettingen leefden. Al met al leuk om even rond te lopen. 


Tuscon

De met – alweer – cactussen en yucca;’s gestoffeerde weg 77 brengt ons in een paar uur naar Tucson. 
De stad kent meerdere historische wijken maar de meest bekende zijn El Presidio en Burrio. In beide wijken vinden we tussen de vele moderne gebouwen nog tal van in oude adobe-stijl gebouwde woningen. Met hun in statig donkerrood, speciaal okergeel of zacht oranje geverfde muren vallen ze op in de straten van deze stadsdelen. Vaak hebben ze ook een gezellige waranda, soms compleet met schommelstoel. En potten met cactussen!. 


El Presdio

De wijk El Presidio ligt op de plaats van het oude Spaanse fort. Dat presidio werd omringd door dikke muren en had een winkel, kapel, begraafplaats en een aantal stallen. Van dat alles is nu overigens niets meer te zien. 

 Er vlakbij, in het El Presidio park, vinden we het gerechtsgebouw met tal van boogjes en een kenmerkende koepel. Een paar blokken verder ligt aan Stone Avenue de fraaie Augustinus kathedraal.. Die is helaas gesloten, zodat we de binnenkant niet kunnen zien. Op zondag zijn er trouwens diverse missen met koorzang en dat lijkt ons zeker indrukwekkend om mee te maken. Barrio

We zijn dan niet ver van de Barrio wijk, waar we ook weer langs een aantal oude adobe-huizen komen. Aan het eind van de negentiende eeuw was deze wijk het handels- en zakencentrum van de stad maar ook daar zien we niet zo veel van terug. Met plezier lopen we in beide wijken bij elkaar een paar uur rond. 


Muurschilderingen

Aan de andere kant van de spoorlijn, tussen 6th street en 7th street spotten we eerder nog een aantal fraaie muurschilderingen Een plaatselijke kunstenaar vertelde aan een groepje kunstvrienden over het ontstaan van die schilderingen. Op zoek naar de historische wijken 
Zonder kaart vonden wij het lastig de wijken te vinden maar is het met wat aanwijzingen van het groepje kunstvrienden en een gekregen kaartje van de stad toch gelukt. Achteraf is het niet zo moeilijk. El Presidio ligt ten noorden van het Tuscon Convention Center en Barrio ten Zuiden ervan. Weg 77 van Catalina wordt bijna vanzelf Granada Avenue, die langs beide wijken loopt. Wij vonden de kleurigste huizen in Meyer Avenue in El Presidio. 


Parkeren
Geparkeerd hebben we een blok verder op de hoek van Mainstreet/Franklinstreet, waar je gratis twee uur mag staan. Het Visitor Center is te vinden aan 100, South Church Avenue, vlakbij het Convention Center. 


Overnacht: 
Op camping in Catalina State Park, 11570 North Oracle Road, Tucson. De camping met ruime plekken ligt ten noorden van de stad, aan weg 77, niet ver van Oro Valley. $20, , $30,; met elektriciteit. Toiletten, douches en dumpstation.


17 oktober dinsdag 


Veel cactussen 


Deze dag staat echt in het teken van de cactussen. 
Ten Westen en ten Oosten van Tucson groeien in het Saguaro National Park de reuzencactussen, die iedereen van de plaatjes kent. 

 Deze bijzondere planten, die in volwassen vorm soms wel op mannetjes met armen lijken,  komen alleen voor in het zuiden van Arizona en Californië en in het Noorden van Mexico. In het Nationaal Park in de Sonora woestijn worden ze beschermd. Het westelijke deel van het park kent alleen onverharde wegen en die mogen we met onze huurcamper niet rijden. Wij kiezen dus voor het oostelijke deel (GPS-adres: 3693 South Old Spanish Trail). 


Saguara NP Oost

We rijden er de ruim 8 mijl lange loop, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw is aangelegd, kort nadat het gebied door president Hoover tot Nationaal Monument was verklaard. De rest van het park is alleen via hikes bereikbaar en daar wagen we ons niet aan. Wel lopen we een korte trail vanaf de Cactus Forest Loop Drive, zoals de rondrit officieel heet. En natuurlijk stoppen we vele malen om foto’s te nemen. 


In het bezoekerscentrum leren we dat de plant wel 65 tot 75 jaar oud is voordat de eerste zijtak wordt gevormd. Zo’n groot exemplaar met meerdere vertakkingen is minstens 150 tot 200 jaar oud. Toen het gebied begin dertiger jaren de status van Nationaal Monument kreeg was het beroemd om een vlakte vol cactussen, bekend als het Cactus Forest. In 1937 en in 1962 is na een koude winter met vorst een flink deel van de cactussen daar echter verloren gegaan. Sinds 1980 is het Nationale Park bezig om in het gebied de planten weer alle kans te geven om zich te ontwikkelen. 


Tip: Zie voor informatie over Saguaro National Park het artikel van Ontdek-Amerika.nl.

Na het bezoek aan het Saguara National Park rijden we naar de Mission San Xavier del Bac, ten zuiden van Tucson (GPS-adres: 1950 West San Xavier Road). 


Vliegtuigen

Onderweg komen we nog langs het Pimo vliegtuigmuseum en –kerkhof. Er vlakbij ligt ook een enorme basis van de US Airforce, waar letterlijk honderden vliegtuigen in de woestijn staan, variërend van transportvliegtuigen tot verkenningsvliegtuigen en jagers. Er staat een hek omheen maar verder doen de Amerikanen nauwelijks geheimzinnig over hun luchtmacht, zo lijkt het. 


Mission San Xavier del Bac

De Mission San Xavier del Bac ligt in Indianengebied maar is vrij toegankelijk. De missiepost dateert van het einde van de 17e eeuw. De kerk is weliswaar een eeuw jonger maar nog altijd heel oud voor Amerikaanse begrippen. De witte, in de zon schitterende kerk ziet er niet alleen van buiten imposant uit maar heeft ook een mooie binnenkant met een bont beschilderd plafond en hoofdaltaar. De indianen verkopen op het voorplein etenswaren en vlakbij is er ook Indiaanse kunstnijverheid te koop. Met een goed half uur hebben we alles wel bekeken.


Tip: Op Ontdek-Amerika.nl vonden we ook een artikel over deze Mission San Xavier del Bac

Er is rond Tucson nog wel meer te zien maar noch een lang bezoek aan het Pimo vliegtuigmuseum, noch aan de Old Tucson Studio’s (ooit opgezet als decor voor westernfilms en tegenwoordig een soort pretpark) trekt ons erg aan. 
We rijden daarom alvast een stukje oostwaarts over de I-10, richting Benson. Er wacht ons de komende dagen een lange rit, richting El Paso in New Mexico en vervolgens naar Big Bend National Park in het zuiden van Texas. 


Overnacht: 
Camping in  Kartchner Caverns State Park, 2980 AZ-90, Benson. Dit Statepark ligt 9 mijl ten zuiden van de I-10 (afrit 302) aan weg 90. De camping lijkt op die in Catalina statepark. Er zijn toiletten, douches en je kunt aansluiten op elektriciteit en water. Ook is er gratis wifi en er is een dumpstation. $ 30,;. 

Gereden van Lost Dutchman Statepark naar Catalnia Statepark. Daarvandaan Tucson, Saguaro National Park en Mission San Xavier del Bac bezocht. Vervolgens doorgereden naar Kartchner Caverns State Park. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten