Met de camper in Moskou

Een enorm huis in een compound ten westen van Moskou. Het is onze eerste kennismaking met deze stad. We worden er allerhartelijkst en gastvrij verwelkomd door een welgestelde Russische familie, die blij en trots is om mensen uit West-Europa te ontvangen. Daarna brengen we nog 2,5 dag door in deze grote en grootse Russische hoofdstad. 

Dag 14, 15, 16, 17

Hans en Nancy van Expedition Far East hebben zeven jaar geleden van deze Russische familie dochter Ksenia ontmoet op de Krim en sindsdien contact gehouden en vriendschap opgebouwd. Het resultaat is dat we onze campers (na bijna 400 kilometer rijden) niet alleen mogen parkeren naast hun huis maar ook binnen worden genood. 
De datsja van Vladimir en zijn familie. 



We kijken onze ogen uit in dit huis dat met zijn pilaren, grote hal en koepeldak doet denken aan de plantagehuizen, die we in Amerika hebben gezien. Ook de vergelijking met Upstairs-Downstairs dringt zich op. De scheiding tussen personeel en familie is hier strikt, zo begrijpen we wel uit gesprekken met de goed Engels sprekende familie. Zo is de kok onlangs ontslagen; familiair gedoe van personeel wordt niet getolereerd. 

Moeder, dochter en schoonzoon waren dus met enige hulpjes zelf aan de slag gegaan om voor ons een heerlijke soep te bereiden en op de barbecue een enorme hoeveelheid vlees te grillen. In de ontvangsthal/annex balzaal staan uitnodigend tafels opgesteld. Moeder en dochter verontschuldigen zich, dat we van plastic borden moeten eten; zoveel servies voor dertig mensen hebben ze niet. 

Na het eten krijgen we een rondleiding door het vier verdiepingen tellende huis. Vader Vladimir heeft na de val van het communisme zijn fortuin verdiend met de bouw van grote huizen en kerkjes en de restauratie ervan, deels ook in Engeland. Het bedrijf heeft onder andere de kennis en kunde in huis om uiterst gedetailleerd stucwerk te maken met allerlei ornamenten. Architecten, waaronder de oudste dochter, maken de ontwerpen en ambachtelijke beeldhouwers voeren die uit, waarna er mallen worden gemaakt. Het eigen huis kan met zijn pilaren, koepels en rijk gedecoreerde plafonds zeker als showroom dienen om te laten zien waar het bedrijf toe in staat is. 

Later begrijpen we dat de villawijk, waar de familie woont (waarschijnlijk) een nieuw datsjadorp is. In Rusland is iedereen vrij om te bouwen wat hij wil en zo wordt het ene buitenhuis (van de mensen die het kunnen betalen) nog mooier en groter dan het andere. Zo'n datsjadorp wordt omringd door hekken en bewaking. Al met al zijn wij dus in de datsja van Vladimir geweest! 

Moeder Victoria vertelt in de keuken hoe blij ze is met ons 27-koppige bezoek, dat deze avond het grote huis vult. Om ons nog meer welkom te laten voelen, wordt de haard aangestoken en zingt moeder bij de gitaar een aantal Russische volksliedjes. Als dank en tegenprestatie brengen wij met zijn allen Vader Jacob, In het bronsgroen Eikenhout en Aan de Amsterdamse Grachten ten gehore. We kijken terug op een zeer bijzondere avond. 

De volgende dag rijden we over de enorm brede en drukke ringweg van Moskou naar de camping in de stad. Hans grote gele truck gaat daarbij voorop en wij volgen als een lange rij makke schapen in de geruststellende zekerheid dat Hans in deze drukte de weg weet. Rond de middag staan we allemaal geïnstalleerd op de camping en gaan we onder leiding van Hans met tram 25 en de rode metrolijn 1 naar het centrum. Daar ontmoeten we Ksenia en haar man weer en lunchen we met z’n allen in een Oekraïens restaurant. 


Kremlin

Ksenia heeft ook gezorgd voor kaartjes voor het Kremlin. Binnen dit ommuurde gebied liggen behalve regeringsgebouwen en militaire gebouwen ook drie prachtige kerken, die we kunnen bezoeken. We kijken onze ogen uit bij deze Maria Hemelvaart kathedraal, de Aartsengelkathedraal en Annunciation kathedraal. Alle drie kerken zijn van binnen uitbundig versierd met fresco’s en met iconen. Helaas mag je er niet fotograferen, al proberen we dat toch stiekem wel te doen. 





We lopen later op het Rode Plein naar de Basiliuskathedraal, de wereldberoemde kathedraal met zijn bont gekleurde uivormige koepels. 

We zien nog het wisselen van de wacht met de stram marcherende soldaten. 
Daarna gaan de meesten van ons, overweldigd door alle indrukken, weer onder aanvoering van Hans met metro en tram terug naar de camping. 


Metrostations

Het openbaar vervoer is goedkoop en efficiënt maar het blijft ongemakkelijk voelen, dat we de namen van de haltes niet kunnen lezen. Maar we leren snel en de komende dagen komen we met goed opletten en stations tellen overal waar we zijn willen.  Een aantal stations zijn ware kunstwerken. We rijden een ingewikkeld rondje met de metro om de pracht van diverse metrostations te bewonderen. De heroiek van de sovjettijd is op verschillende stations vastgelegd in mozaieken, schilderingen en als klapstuk in 32 bronzen beelden in het station Revolutieplein



Lenin met rode vlaggen vastgelegd in mozaiek in een metrostation.





Crista Spasisteljakathedraal

Zo komen we de volgende dag in ieder geval bij de Crista Spasisteljakathedraal. Deze kerk ziet er weliswaar oud uit maar is een reconstructie van een kathedraal die er eerder stond en door Stalin in 1931 werd gesloopt om plaats te maken voor een groot stalinistisch bouwwerk. Dat is er nooit gekomen. Wel wordt er in de sovjettijd op de plek een groot buitenzwembad gerealiseerd. Na het sovjettijdperk is tussen 1995 en 1999 de kerk herbouwd en voor de Russische-orthodoxe gelovigen een belangrijke plek. Bijzonder is dat je in deze kathedraal omhoog kunt en dan een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Ook in dit geval heeft Ksenia voor kaartjes gezorgd. 
Crista Spasisteljakathedraal

Uitzicht op het Kremlin vanaf de kathedraal. Let op de 1 mei-optocht.

Het is deze dagen 1 mei en dat geeft een bijzondere sfeer in de stad. De meeste mensen zijn vrij en we zien optochten met rode vlaggen en ballonnen maar ook optredens op het Revolutieplein en in een soort open stadion in een park. Pleinen zijn versierd met bloemen en (nep)bloesem en op veel plaatsen zijn de gehele week allerlei optredens in de open lucht. 


Kitaj Gorod

We lopen in anderhalve dag onder meer door de buurt Kitaj Gorod en zien het Revolutieplein met Karl Marx  en luxe winkelstraten. 


Karl Marx

Luxe winkelstraten



We komen langs nog meer pastelkleurige kerken en lopen richting de oude Loebjankagevangenis. 

Niet ver daarvandaan bekijken we het imposante theehuis Perlov. . 

Theehuis Perlov


Nog meer pracht en praal is te zien in de uit 1901 daterende winkel van de gebroeders Eliveevski. In dit decor je boodschappen doen is wel heel bijzonder. 


Arbat

We bewonderen aan de buitenkant het imposante Bolsjoitheater. 

(Peperdure)| kaartjes voor een balletvoorstelling hier moet je maanden van tevoren bestellen, zo is ons gebleken. Een voorstelling bezoeken zit er dus niet in. Later zien we wel in het warenhuis GOEM een kiosk, die kennelijk ook kaartjes voor dit theater verkoopt. 


Poeskin met zijn bruid

Het gele kerkje, waar Poesjkin trouwde

Het Gorkihuis, voorbeeld van modernistisch bouwen

Wij wandelen zonder kaartjes over een groene boulevard naar het kerkje waar de hier zeer bewonderde schrijver Poejskin ooit trouwde en bekijken het daar vlakbij gelegen Gorkihuis. Jammer genoeg is dit in de modernistische stijl opgetrokken huis juist deze dag gesloten. 


GOEM

We sluiten het bezoek aan Moskou af met een bezoek aan het warenhuis GOEM. Eigenlijk is dit geen warenhuis maar meer een groot winkelcentrum, vol met (dure) winkels van bekende merken.


Maar met zijn galerijen onder drie grote bogen is het een feest om door het prachtige gebouw te lopen. Om de herinnering aan oude tijden levendig te houden is op de 3e verdieping een lunchroom gevestigd, die is ingericht als een oude volkskantine. Gezien de drukte komen mensen er graag en – zo vinden wij – het ziet er ook niet ongezellig uit. 


Positief verrast

In ons 2,5 dag durend bezoek aan de stad zijn we natuurlijk vooral in het centrum geweest En dat heeft ons positief verrast. We zagen een stad met heel veel prachtige gebouwen, kerken en musea, met immense hotels en mooie, feestelijke winkelstraten. Op weg naar onze camping hebben we weliswaar heel veel hoogbouw gezien maar tot onze verbazing nauwelijks de vervallen, brokkelige woonkazernes, die we kennen van televisiebeelden. Net zo als het publiek op straat er in onze ogen ‘gewoon westers’ uitziet en niet lijkt om de in dikke, vormeloze jassen geklede oma’s, die we ons uit diezelfde televisiebeelden herinneren. Kortom, dit bezoek heeft ons beeld van Rusland en Moskou in het bijzonder veranderd. En daarvoor reizen we.


Dag 14
Overnacht: naast huis van vrienden van Hans en Nancy in compound in voorstad van Moskou
Gereden: 400 kilometer 

Dag 15
Gereden: 72 kilometer

Dag 15, 16, 17
Overnacht: Camping in wijk in  Moskou. Zie Campercontact. Vanaf de camping kun je met tram 25 naar metrostation en daarvandaan met lijn 1 (rode lijn) naar het centrum. Een goed alternatief is een taxi via de app Yandex. Dit is een soort Uber-taxi van particuliere auto's, die je voor weinig geld naar de plaats van bestemming brengen. 

2 opmerkingen: