Palermo, Monreale en Cefalu

Palermo

We zijn met caravan en auto in Sicilie en vanaf de camping in Isola maken we verschillende tochtjes. We gaan een dag naar Palermo; op aanraden van de vriendelijke campingeigenaresse niet per auto maar met het openbaar vervoer. De bus brengt ons vanaf de camping tot bij het stadion in Palermo, een tweede bus (lijn 101) brengt ons midden in de stad. Het is een belevenis op zich.


19 en 20 mei         Dag 6 en 7

 De bus wringt zich door vaak nauwe straten, waar de auto’s niet alleen links en rechts geparkeerd staan, maar ook nu en dan dubbel. Zo mogelijk persen zich nog auto’s tussen de bus en de geparkeerde auto’s door. Voor scooters is dat sowieso geen probleem: die schieten links en rechts inhalend overal tussen door. We zijn blij dat we de tocht per bus maken, nog afgezien van het parkeerprobleem.

Palermo doet soms wat aan Parijs denken met zijn drukke, brede boulevards en huizen met balkonnetjes. Achter die boulevards met mooie winkels ligt een wirwar van kleine, smalle straatjes. De stad wemelt van de kerken en gebouwen in verschillende bouwstijlen.

Wij amuseren ons zeer op enkele lokale markten. Uitbundige kramen vol kleurrijke vruchten en groenten, vis, kaas, kruiden. Heel leuk is ook de volksmarkt met allerlei kleding met als hoogtepunt de kleine kostuums voor kleine jongetjes. Voor ons oog verschijnen ogenblikkelijk de films met de maffia bruiloften en doopfeesten. Die pakken (maar dan in goedkope uitvoering) vind je hier in alle soorten en maten op de markt!

Een dag later zien we ze ook echt gedragen bij een trouwerij in de kerk van Monreale! 

Behalve de markten in Palermo, bekijken we de enorme kathedraal en natuurlijk de Capella Palatina. Dit laatste Godshuis is een onderdeel van een enorm fortcomplex, waarin behalve het Siciliaanse parlement, ook militair gezag zetelt. De kapel is van binnen prachtig versierd met kleurrijk en goudkleurig mozaïek; een prachtig gezicht.

Als vreemd en luguber aardigheidje bezoeken we in Palermo ook nog het Capucijner Convent. De kelders van dit klooster herbergen duizenden gemummificeerde doden: monniken, mannen, vrouwen, kinderen, priesters. Een fascinerend en griezelig gezicht. 
In Palermo zijn diverse camperplaatsen. Zie Campercontact no 7892 GPS: N 38.10962,  E 13.34241  Dit is een grote bewaakte parkeerplaats  tussen flatgebouwen, met douche, toilet en wifi op loopafstand van het centrum en op 5 min. lopen naar Catacombes Cappucinni. 20 euro. Vanaf de cp kun je ook gemakkelijk met de bus naar Monreale.  
Een ander mogelijkheid is Campercontact no. 7890 GPS: N 38.14716,  E 13.35304. Deze camperplaats aan de Via Imperatore Federico 116 ligt niet ver van de veerboot. Handig, vooral als je laat in de avond arriveert. Op 900 meter vertrekt lijnbus 101 naar het centrum. De cp kost 15 euro plus eventueel 3 euro voor stroom.  

Monreale en Cefalu

De volgende dag gaan we per auto naar Monreale en beleven we zelf aan den lijve het chaotische verkeer. Het vergt vooral veel opletten. Hoe druk het ook is en hoe kris kras iedereen ook rijdt, niet echt gehinderd door verkeersregels, toch is de rijstijl van de Sicilianen niet agressief. Chaotisch, dat wel. 

Parkeren en overnachten in Monreale Je kunt ook met de camper naar Monreale. Er is in Monreale een camperplaats Campercontact nr.7889  GPS: N 38.07921,  E 13.29181. Als de navigatie meldt: bestemming bereikt, dan heb je nog 2 keuzes: rechts omhoog een weg voor bussen met een slagboom en links naar beneden. De rechtse gaat naar de (wel schuine) camperplek. Parkeren kost 2 euro per uur. Je mag er ook overnachten.  

kathedraal Monreale
De kathedraal van Monreale is de tocht meer dan waard. Een kerk, waarin alle wanden, iedere pilaar en nis, tot het dak aan toe, is versierd met mozaïeken. De kerkgangers hoeven zich niet te vervelen en krijgen via de mozaieken voorstellingen uit het oude en nieuwe testament uitgebeeld. We zien Adam en Eva, de Ark van Noach, het laatste Avondmaal, de verdeling van vissen en broden en nog veel meer. Als wij er zijn vindt er ook een trowerij plaats. Iedereen is deftig uitgedost: de vrouwen op wiebelend naaldhakken, de mannen van jong tot oud en van klein tot groot strak in het pak. De plechtigheid duurt niet lang; binnen het half uur staat iedereen weer buiten. 

 Na al het moois in de kathedraal van Monreale valt de dom van Cefalu een beetje tegen. Deze kerk is veel minder rijk versierd; wel is er ook hier een prachtige Jesusfiguur boven het altaar, ook weer in mozaïek.
De in rose steen opgetrokken dom steekt ook prachtig af tegen de blauwe lucht. Cefalu is ook verder een schilderachtig stadje, waar we met plezier over de oude keienstraatjes slenteren, heerlijk aan de zeekant zitten en op de terugweg nog even de oude wasplaats bekijken. Je kunt je voorstellen hoe vrouwen hier vroeger de was deden, boenend op de stenen. De weg langs zee brengt ons weer terug naar Palermo en Isola. 
Parkeren en overnachten voor campers kan in Cefalu op een mixparking, dicht bij het strand en het centrum. Campercontact no. 7884 GPS: N 38.03507,  E 14.01545. Er zijn geen voorzieningen en dan is 15 euro voor 24 uur wel duur. Er is nog een parkeerplaats: Campercontact no 15599. Parkeren kost 2 euro per uur. Overnachten mag niet.