Naar Dombas en treinrit naar Andelsnes


Van de fraai aan een meer gelegen camping in Tretten rijden we verder naar Dombas. Vanuit Dombas maken we een schitterende treinrit naar Andelsnes en terug. Dat alles gaat niet zonder vertraging; onze startaccu blijkt overleden.  

14 en 15 juni, zaterdag en zondag  Dag 9 en 10

Het blijft oorverdovend stil als we zaterdagmorgen willen wegrijden van de camping in Tretten. Onze accu blijkt niet alleen leeg maar ook geen spanning meer vast te houden. De ingeschakelde pechhulp van onze NKC-verzekering rijdt als een reddende engel een paar uur later met zijn sleepauto de camping op en helpt ons de motor weer te starten. De man blijkt voortreffelijk Engels te spreken en constateert met ons dat de accu ‘dood’ is en moet worden vervangen.  Zo’n 40 kilometer noordelijker voorziet hij ons vervolgens bij een normaal op zaterdag gesloten autobedrijf van een nieuwe accu. We kunnen weer veilig verder!  

Zo arriveren we in Dombas, de plaats waar de E6 verder noordelijk gaat, richting Noordkaap en wij naar het westen afbuigen naar het fjordengebied.

laandschap onderweg naar Dombas
Landschap onderweg

Trol in Dombas
Trol in Dombas
Trollen horen erbij in Noorwegen. We komen ze gedurende de reis op verschillende plaatsen tegen. 

Noorwegen camping Dombas
Uitzicht camping Dombas

Dombas-Andelsnes, mooiste treinreis van Europa 

In Dombas vertrekt ook de Rauma-spoorlijn naar Andelsnes. Volgens de Lonely Planet de mooiste treinreis van Europa en die laten wij niet aan ons voorbij gaan.  In anderhalf uur tijd voert de trein ons zondagmiddag hoog langs de rivier, over vele bruggen, langs bergweiden en watervallen en zakt langzaam af,  voorbij steile rotsen,  naar Andelsnes.  Hoewel het een gewone lijndienst is, houdt de trein ook rekening met toeristen. Op de mooiste punten mindert hij daarom vaart om ons van het uitzicht te laten genieten.  Het is een prachtige rit. In Andelsnes zelf is niet zo veel te beleven, zeker niet op zondagmiddag en twee uur later maken we dezelfde rit (nu aan de andere zijde van de trein) weer terug. 

De treinreis duurt ongeveer 1,5 uur. In die tijd legt de trein ca. 120 kilometer af en dalen we van ruim 60 meter boven de zeespiegel naar ca. 4 meter. Het mooiste zicht heb je vanaf Dombas aan de linkerzijde van de trein, maar op je kaartje staat je zitplaats. Er gaan maar een paar treinen per dag; toen wij er waren rond 12.00 uur en rond 14.00 uur. 

Noorwegen trein van Dombas naar Andelsnes
In de trein van Dombas naar AndelsnesNoorwegen trein in Andelsnes

Noorwegen trol in Andelsnes
Trol in Andelsnes

Andelsnes  • Gereden: 125 kilometer van Tretten naar Dombas.
  • Overnacht: Midtskog Camping in Dombas. Deze camping ligt even buiten Dombas, een paar kilometer van het treinstation. We zijn voor de treinrit met de camper naar het station gereden.  
  • Weer: zaterdag zonnig en ca. 20 graden, zondag half bewolkt en winderig, ca. 18 graden.