Dubrovnik per camper

Naar Dubrovnik


Van Morinj in Montenegro tijden we met de camper langs de kust terug naar het Noorden. De grens met Kroatië, het laatste land tijdens onze rondreis door de West-Balkan, is niet ver.  vlag Kroatië

Eenmaal de grens gepasseerd, nemen we de tjjd om de oude stad Dubrovnik te bekijken.
Omdat we toch 'in de buurt' zijn, gaan we daarna naar Mostar in Bosnië. Weliswaar bestaat de oude, historische brug niet meer in de oude vorm maar de vernieuwde brug willen we toch wel zien.

Daarna gaan we toch weer terug naar Kroatië. We volgen de kustroute en bezoeken Split, Trogir en het Nationaal Park Kraka. De laatste dagen brengen we door in Zadar aan de Kroatische kust.

route Morinj-DubrovnikDag 33   23 juni   

Met de camper bij Dubrovnik


De parel van de Adriatische zee wordt Dubrovnik wel genoemd. En hoe kun je zo’n ‘parel;’ nu beter benaderen dan vanaf zee? Dat doen we dan ook. Vanaf Camping Kate in Mlini kun je met een pad en een trap naar beneden, naar het strand. Daarvandaan vaart ook een bootje enige malen per dag als een soort openbaar vervoer naar Dubrovnik. Voor 50 Kuna p.p. (zo’n 7 euro) vaar je zo in een kleine drie kwartier naar de poort van de stad. Het is een prachtige entree naar een prachtige stad, die niet voor niets op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed staat.


Gezicht op Dubrovnik, vanuit zee
Gezicht op Dubrovnik vanuit zee


Dubrovnik, zicht op stadsmuur vanuit zeeDubrovnik, zicht op de stadDubrovnik is een populaire stop voor cruises en bestemming voor dagtochten. Het is dan ook druk in de stad, heel druk. Opvallend genoeg is het er ook heel schoon; we zien geen papiertje op straat liggen. Natuurlijk maken we de rondwandeling over de bijna twee kilometer lange vestingsmuur rondom de stad. 


Dubrovnik, zicht vanaf de stadsmuur


Dubrovnik, gezicht vanaf de stadsmuur
Gezicht vanaf de stadsmuur

Al wandelend heb je zo steeds een ander gezicht op de daken van de stad met de kenmerkende rode, ronde pannen. Ook kijk je in de smalle, steile straatjes, die naar de hoofdstraat leiden en in de binnentuinen van twee kloosters. Natuurlijk kijken we bij de haven, waarna we later door de stad slenteren.     

Dubrovnik, hoofdstraat
Hoofdstraat in DubrovnikDubrovnik


Dubrovnik, fluispeler bij fontein in hoofdstraat


Dubrovnik

We lopen van poort tot poort door de hoofdstraat met zijn afgesleten gladde plaveisel, langs het Rectorenpaleis en langs de kloosters. In een van de straten lezen we bij een galerie van een plaatselijke kunstenaar over de beschietingen van de stad in december 1991 door het leger van Servië en over de daardoor aangerichte schade. Inmiddels is die schade vrijwel overal geheel hersteld. We klimmen de steile straatjes in en blijven eten in de Prijekosteeg, waar de restaurantjes zich aaneen rijgen. 


Er wordt nog altijd gewerkt aan de stad; ook aan de buitenkant van de vestingsmuur. 

Dubrovnik, werkers aan de stadsmuur, hangend boven zee
Deze werkers hangen letterlijk boven zee

Bus 10 vanaf het onderstation van de kabelbaan brengt ons ’s avonds terug naar de camping.

Gereden met de camper: 0 kilometerOvernacht:  camping Kate in Mlini   campercontact nr 12784
Weer: Blauwe lucht zonnig warm


                                                                    Ga verder met Bosnië - Mostar