Met de camper bij hanzestad Tiel

Na onze bezoeken aan Doesburg en Zutphen hebben we een afspraak in de omgeving van Hanzestad Tiel en rijden we met de camper verder naar Ophemert. 
Daar vinden we een plaatsje voor de nacht op camping Zennewijnen.  We kunnen er terecht met ACSI-kaart en betalen 17 euro per nacht. Een camping met veel vaste staplaatsen maar ook met een strook, die speciaal verhard is met ‘grasstenen’, en waar campers kunnen staan. Iedere plek heeft zijn eigen elektriciteits- en wateraansluiting. 

Voordeel is, dat je de stoeltjes lekker in het gras kunt zetten. De camping heeft een eigen ooievaarsnest, waar in deze meidagen, vader- en moeder ooievaar af- en aan vliegen om twee kleintjes te voeden. 

Tiel 

Vanaf de camping fietsen we langs de Waal naar Tiel. Ver is het niet en het is een leuke tocht met rechts van ons de Waal en links van ons, beneden aan de dijk, het groene landschap van de Betuwe met boerderijen en boomgarden. 

Ook Tiel is een Hanzestad. De stad was goed bereikbaar via de Waal en werd kort na Nijmegen in het jaar 1402 al lid van de Hanze. Helaas voor Tiel bleek het stadje te klein en na een kleine 30 jaar mochten ze zelf niet meer meepraten tijdens de Hanzedagen. Tiel degradeerde toen tot een bijstadje van Nijmegen. 

Wij doen de stad geen recht. We wandelen door het winkelhart en staan even stil bij het standbeeld van Flipje, het symbool van Tiel en reclamefiguurtje van de vroegere jamfabriek De Betuwe. Er is in de stad een heel museum aan het figuurtje geweest maar dat slaan we over. 
Tot onze schande moeten we bekennen dat we ook de oude stenen pomp op de Markt en de oude Oliemolenwal niet bewust hebben bekeken. Ook de Sint Maartenskerk en het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis zijn we zomaar voorbij gelopen. Tiel heeft duidelijk een regionale functie en dat vind je terug in het ruime winkelaanbod. In het historische stadsgedeelte spotten we diverse unieke winkels en speciaalzaken. En de vele terrasjes zorgen zeker voor sfeer. Toch heeft Tiel na de historische steden Doesburg en Zutphen op ons geen blijvende indruk gemaakt. Maar de omgeving is leuk om te fietsen en zeker waard om nog eens terug te komen.
De Waal bij Tiel
Uitzicht langs de Waal bij Tiel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten