Met de camper naar Hanzestad Zutphen

We rijden met de camper langs Hanzesteden aan de IJssel. Eerder bezochten we Doesburg en onze volgende stop is Zutphen. 


Zutphen 

In Zutphen vinden we  een parkeer- en slaapplaats op de camperplaats op de Houtwal. 
Zie Campercontact.no. 99 Het is een locatie zonder voorzieningen maar wel op loopafstand van het historische centrum. 

Zutphen is al sinds de 13e eeuw lid van de Hanze. Doordat de stad aan de IJssel ligt, konden de Koggeschepen vanaf de Zuiderzee en via Kampen Zutphen goed bereiken. Via de IJssel en de Rijn waren ook Duitse Hanzesteden als Emmerich, Neuss, Wesel en Kalkar bereikbaar. Zutphen werd van al die handel in die dagen een belangrijke en rijke stad. 

We wandelen aan het einde van deze zondagmiddag alvast een stukje door het centrum en strijken er neer in een van de restaurantjes op de Markt. De volgende morgen staan we weliswaar tijdig klaar om aan een stadswandeling door het centrum te beginnen maar moeten ervaren dat op maandagmorgen erg veel gesloten is. Rond de middag gaat de VVV open en schaffen we een stadswandeling door Hanzestad Zutphen aan. Het is een wandeling die langs de stadsmuren en stadspoorten voert, door enkele prachtige hofjes komt en langs oude koopmanshuizen. 
TIP: Op www.wandelenindeventer.nl kun je een stadswandeling door Zutphen downloaden. 
We hadden wel koffie willen drinken in het Volkshuis op de Markt, dat bekend staat als oudste koffiehuis van Nederland maar dat is helaas deze maandagmorgen gesloten. 

Zutphen, oude bioscoop
We zwerven door leuke winkelstraten met tal van specialiteitenwinkels en door smalle stegen. We bewonderen het Wijnhuis op de Markt en staan stil bij de restanten van de oude stadsmuur en poorten. 

Zutphen, hofje

Zutphen

Zutphen stadsmuur
stadsmuur in Zutphen
 


Grinniken doen we even bij het standbeeld van de straatmuzikant Drogenap bij de Drogenapstoren. Het standbeeld is hol, dus je kunt er in gaan staan maar dat durven we toch niet aan.  
Beeldje Drogenap in Zutphen
DrogenapWalburgiskerk in Zutphen
Walburgiskerk in Zutphen met 'peperbus'toren
Beeldbepalend in Zutphen is natuurlijk de Walburgiskerk met zijn ‘peperbus’ toren. In die kerk kun je naar de Librije, waar zestiende-eeuwse geschriften van monniken aan de ketting liggen. Honderden titels uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw maar ook 85 boeken gedrukt vóór 1500 zijn hier te bewonderen. Helaas is de kerk in april en mei en in september en oktober alleen in de middag op donderdag, vrijdag en zaterdag te bezoeken (in de zomermaanden ook op dinsdag- en woensdagmiddag). Jammer, we hadden deze wereldberoemde bibliotheek graag bezocht. 

We lopen nog even langs de IJsselkade om de camperplaats daar te bekijken en besluiten dat de plaats waar we staan aan de Houtwal is te prefereren. 

Het is duidelijk: maandag is niet de meest handige dag om een stadje als Zutphen te bezoeken. 
Meer weten over  Zutphen? Kijk dan eens op het blog van Anne  Of op dat van Not so stuffy. Beide geven leuke winkeltips. Ook Wilma van Wilma takes a break weet het nodige over Zutphen te vertellen. 

Wij hebben een afspraak in Ophemert en rijden met de camper naar Tiel. Hoewel niet verwacht past deze stad ook in ons rijtje van Hanzesteden. Tiel was dertig jaar lang ook Hanzestad. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten