Met de camper naar Hanzestad Doesburg

We hebben begin mei 2017 een paar dagen tijd en besteden die aan een tochtje met de camper naar Doesburg, Zutphen en Tiel. Alle drie zijn zogenoemde Hanzesteden, oftewel steden die tussen de 12e en 16e eeuw waren aangesloten bij het Hanzeverbond. 


Het Hanzeverbond was een samenwerkingsverband tussen steden en de handelaren in die steden. Uitgangspunt daarbij was dat door samen te werken en handel te combineren er veel geld viel te besparen. Die handel behelsde vooral zout, granen, vis, hout, wijn, bier, dierenhuiden en laken. In Nederland zijn – liever gezegd waren - Arnhem, Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Kampen, Groningen, Hasselt, Hattem, Nijmegen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Tiel, Venlo, Zutphen en Zwolle Hanzesteden. Zie www.onzesteden.nl/hanzesteden.

Eerder waren we al in Elburg, Harderwijk en Kampen. Ook Roermond deden we al aan tijdens een campertripje langs de Limburgse Maas. . 

We beginnen deze keer onze tocht in Doesburg 

Doesburg 

In Doesburg vinden we een parkeer- en overnachtingsplek aan de Turfhaven, tegelijkertijd de jachthaven. Zie campercontact no. 18668. De camperplaats heeft plaats voor 9 campers, maar deze zaterdag is er ook nog wel plaats op het nabij gelegen parkeerterrein. Overnachten kost 7,50 euro. Bij het havenkantoor is een toilet. Als je wilt douchen en/of elektriciteit wil, dan moet je een extra kaartje uit de automaat bij het havenkantoor kopen en daar geld op zetten. Vergelijk het met je OV-kaart. 

Vanaf de camperplaats is het niet ver wandelen naar het stadscentrum. Daar volgen we zo veel mogelijk de stadswandeling gevonden op www.wandelenindeventer.nl

Tip: Op de site www.ckplus.nl/ vind je stadswandelingen van tal van steden in Nederland. 

De IJssel bij Doesburg
De IJssel bij Doesburg

Doesburg is een oud stadje aan de IJssel. De trotse uitbater van een bed en breakfast, die een praatje komt maken, als hij langs onze camper wandelt, vertelt dat het 11.000 inwoners tellende stadje aan de IJssel 60 jaar eerder dan Amsterdam al stadsrechten kreeg. 
Al rond wandelend zie je dan ook een aantal prachtige oude panden. In de gouden jaren van de Hanze hebben Doesburgse kooplieden prachtige panden laten bouwen in de stad zoals het Deventer huis, het Wapen van Amsterdam (stadsvleeshuis), de Roode Tooren (ambtsgevangenis) en de Baerkenhuizen. 
Oude Stadhuis in Doesburg
Oude Stadhuis

Café de Waag in Doesburg
De Waag, in Doesburg het oudste café in Nederland
 Pareltjes zijn natuurlijk het oude Stadhuis en de er tegenover liggende Waag. Weliswaar dateert het huidige stadhuis van later datum maar toen Doesburg in 1237 stadsrechten kreeg, stond er op dezelfde plaats een stadhuis. In de Waag er tegenover was vroeger al een stadsbierhuis gevestigd, waar de stadsarbeiders een deel van hun loon als bier kregen uitbetaald. Later werd het de Waag maar tevens een gebouw, waar gegeten en gedronken kon worden. Er is nog altijd een café-restaurant in gevestigd, dat daarmee als oudste café van Nederland geldt. Er is een heerlijk terras en de kok is er trots op meerdere jaren winnaar te zijn geweest van de mosterdsoepcompetitie. En inderdaad, deze smaakt voortreffelijk. 


Mosterd

In Doesburg kun je natuurlijk niet om de mosterd heen. De Doesburgsche Mosterdfabriek blijkt gevestigd in een oud pand in een zijstraat en is voornamelijk een museum. Tijdens de rondleiding legt de huidige eigenaar van het fabriekje uit hoe mosterd wordt gemaakt. Het blijkt een eenvoudig recept, waarbij gele en zwarte mosterdzaadjes worden gemengd met azijn en vervolgens worden gekneusd. In het museum zijn onder meer een oude mosterdmolen en vele mosterdpotjes te bewonderen. 
Doesburg Mosterfabriek
Mosterfabriekje in Doesburg
We dwalen verder met plezier door de straatjes en hofjes en struinen op deze zonnige zaterdag rond in de vele curiosawinkeltjes, die Doesburg blijkt te tellen. 
Doesburg curiosawinkeltjes
Doesburg telt tal van criosawinkeltjes
Vermeldenswaard tijdens onze wandeling vinden we ook het grote gebouw, dat in 1309 is gebouwd als Arsenaal. Er is een mooie tuin en in het gebouw zijn behalve een café-restaurant ook een spellenwinkel, een wijnhandel en whiskystokerij. 

De volgende dag is het zondag en maken we om te beginnen een wandeling over de oude stadswallen. 

Lalique Museum

Daarna is het tijd voor het Lalique Museum. Lalique was een Franse glaskunstenaar, onder meer bekend van zijn parfumflessen. Hij maakte echter ook prachtige vazen en sieraden. Het museum is in 2011 opgezet door twee verzamelaars in een mooi oud pand in de binnenstad van Doesburg. De collectie groeit gestaag, mede omdat liefhebbers worden aangemoedigd door hen gekochte stukken enige tijd uit te lenen aan het museum. Wij houden van glas en kijken vooral ons ogen uit op de verfijnde en gedetailleerde vazen. Om die fijne details goed te kunnen zien, liggen overal in het museum vergrootglazen.
Prachtige vazen in het Laliquemuseum in Dousburg
Dat er in zo’n klein stadje als Doesburg een (particulier) Lalique-museum is, is zeker bijzonder te noemen. In de hele wereld zijn er maar enkele, waarbij de grootste collectie staat in een museum in Wingen-sur-Moder, de stad in de Franse Elzas waar Lalique in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn eerste glasfabriek begon. De toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. 


Na dit bezoek rijden we met de camper verder naar Bronkhorst 

Bronkhorst 

Bronkhorst is geen hanzestad maar we komen er nagenoeg langs op weg naar Zutphen en het stadje is zeker een stop waard. Stadje inderdaad, want Bronkhorst heeft stadsrechten en profileert zich met zijn 160 inwoners graag als ‘de kleinste stad van Nederland’. Of dat waar is, is niet duidelijk. Wel is het stadje met zijn mooie stadsboerderijen, waarin nu voornamelijk winkeltjes en restaurants zijn gevestigd, in ieder geval heel fotogeniek. We wandelen er met plezier een klein uurtje over de keienstraatjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en je je heel gemakkelijk in de tijd van Ot en Sien waant. 

Bronkhorst

Bronkhorst ANB-bord
Zelfs de richtingborden in Bronkhorst komen it lang vervlogen tijden
Auto's mogen Bronkhorst niet in maar buiten het plaatsje zijn twee parkeerterreinen en daar kunnen we onze camper ook kwijt. 

Na ons bezoekje aan Bronkhorst rijden we met de camper verder naar Zutphen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten