Met de camper het Oude Rusland Verkennen


We gaan met de camper naar Rusland, het land van het Rode Plein in Moskou en de Hermitage in Sint Petersburg. Het land, dat we slechts kennen van beelden van militaire parades, kleurrijke kerken met gouden koepels en arme dorpen in eindeloze toendra’s. Het land van tsaren, de Russische Revolutie en het communisme. We weten er weinig van. Maar als we Hans Schrijen van Expedition Far East over het land horen vertellen en de prachtige foto’s zien, besluiten we ter plekke met de reis Het Oud Rusland Verkennen mee te gaan. 


Rusland is geen voor de hand liggende bestemming. Het land lijkt ver weg, hoewel dat relatief is: van midden Nederland naar Moskou is even ver als naar Zuid-Spanje. Maar een camperreis naar Rusland voelt onbekender en daardoor spannender. We spreken de taal niet (hoewel Google Translate helpt) en kunnen het cyrillische schrift niet lezen. Het is een reis, die we alleen niet zouden maken maar de grote truck van Hans in de nabijheid wetende, durven we het aan. Samen met elf andere camperaars gaan we een maand lang het Oude Rusland Verkennen. We rijden overigens niet in konvooi. Wel krijgen we van Expedition Far East wegenkaarten van Wit-Rusland en Rusland evenals een routeboek en een voorgeprogrammeerde route voor onze Garmin. Ook hebben zijn de overnachtingsplaatsen uitgezocht, zodat we niet met ons beste Russisch zelf op zoek hoeven naar een camping, of wat daar op lijkt. 

We verzamelen in Vilnius in Litouwen en steken daarvandaan de grens met Wit-Rusland over. Daar bezoeken we Minsk en het enorme kasteel van Mir en komen we in het Berezinsky reservaat. 


We rijden dwars door het uitgestrekte Russische platteland naar Moskou en verder naar de oud steden van de Gouden Ring met hun kerken en kloosters. Na weer een tocht door het onbekende binnenland gaan we met de camper naar Sint Petersburg. Daar wachten behalve de wereldberoemde Hermitage prachtige paleizen en kerken uit de tijd van de tsaren. Na Sint Petersburg begeleidt Expedition Far East ons de grens met Estland over, waarna we naar huis rijden.  Het is een reis door maar een klein deel van het onmetelijk grote Rusland maar toch een tocht van circa 2800 kilometer.

Na onze eerdere reis met de camper naar Marokko met deze kleine organisatie verwachten we dat ook deze reis een reis wordt met weinig groepsactiviteiten en veel ruimte voor eigen initiatief. Om ons daar op voor te bereiden en om een idee van de reis en het land te krijgen, hebben we reisverslagen van anderen gelezen. Daarnaast hebben we reisgidsen en plattegronden van Moskou en Sint Petersburg aangeschaft, zodat we in die inmense steden gemakkelijker onze weg kunnen vinden. 
Om de voor Wit-Rusland en Rusland benodigde visa hebben we ons niet echt hoeven bekommeren. Het voorwerk en de contacten met een visumbureau zijn door Expedition Far East geregeld en verzorgd. Zelf hebben we slechts de vele documenten hoeven aan te leveren en de nodige formuleren in te vullen. Het visum kwam daarna in de bus. 
We zijn er klaar voor en hebben er zin in! 

Voorpret haalden we uit:: 
  • het verslag van www.movetomeet.eu van de overlanders Stina en Frank, die met hun 4x4 onder andere door Polen en de Baltische Staten reisden.
  • Het verslag van de Women on Wheels, die tijdens hun reis naar Centraal Azië ook door een deel van Wit-Rusland en Rusland reisden..
Hoe een en ander is bevallen is te lezen in ons naschrift na de thuisreis.
Idee van de route door het oude Rusland


2 opmerkingen:

  1. Hallo Lieve Slakken,
    Net als jullie maakten ook wij de trip door Marokko met Hans en Nancy. En net als jullie boekten ook wij deze reis door Rusland. We zijn alvast vertrokken uit Nederland en staan momenteel bij Erfurt. Vroegen ons af of jullie bij groep Hans of bij groep Nancy horen. Wij reizen met Nancy. Wie weet tot ziens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag willen we volgend jaar zelfstandig naar Wit-Rusland met onze eigen camper. Kan dit ? Graag uw mening en goede raad en ervaringen aub. Bedankt, grts, Walter en Patricia

    BeantwoordenVerwijderen